Tvrđava

Sređivanje Tvrđave, Beogradske kapije i lokala unutar zidina, po svemu viđenom na terenu, čekaće dozvole, tendere i završetak konkursa “republike”, po rečima Gradonačelnice Dragane Sotirovski, još se čeka na dokumentaciju i odluku republike zbog apliciranja grada prema budžetskim sredstvima države.

Sređivanje Tvrđave najavljeno je prošle godine, očišćen je prostor oko zidina na lokaciji gde je bila cvetna pijaca, dok je sama Beogradska kapija zatvorena i prekrivena banerom sa unutrašnje strane Tvrđave. U toku same najave, na lokaciji gde su lokali unutar zidina Tvrđave, uz ekipu iz Gradske kuće i medije, dovezena je mehanizacija i radnici da se prikaže početak radova.

U video snimku na kraju teksta su i odgovori koje nam je dala Gradonačelnica Dragana Sotirovski povodom celog slučaja sređivanja Tvrđave.

Dragana Sotirovski
Sređivanje Tvrđave i plan za okolinu Gradonačelnice Niša

Zavod za urbanizam, kao idejni tvorac svih projekata u Nišu, napravio je jako dobru animaciju, ovog puta celog poteza oko Tvrđave. Animaciju možete videti na ovom linku.

Beograddska kapija 1
Bogradska kapija i dalje jako lepo izgleda, ali još uvek zapušteno

Vladan Radić, Arhitekta iz Niša nam je dao svoje stručno viđenje problema i radova oko Tvrđave:

Moglo bi se reći da Tvrđava, iako kategorisana kao spomenik kulture od velikog značaja sa zaštićenom okolinom, predstavlja spomenik nemaru nadležnih organa.

Stanje u kojem se Tvrđava nalazi je apsolutno neprihvatljivo, i to ne samo oko Beogradske kapije već u celini. U civilizovanom svetu su ovako monumentalne građevine u perfektnom stanju. Bukvalno ekser ne sme da se zakuca bez posebnih odobrenja po izuzetno strogim propisima, a pamtimo ”tiplovanje” panela za Filmske susrete od pre neku godinu i oblaganje zidina keramičkim pločicama. Stiče se utisak da svako može da radi šta mu padne na pamet dok se Tvrđava urušava. Razni kablovi, limovi, oluci, baneri i zavese, šupe i kojekakve tezge u Tvrđavi i oko nje ne zaslužuju nijednu pristojnu reč. I nije ovo samo moje mišljenje već se radi o nepoštovanju zakona i odluka državnih organa.

Tvrđava Niš
Zidine i lokali u Tvrđavi i dalje čekaju

Korov koji izrasta iz zidina, očigledno, predstavlja nerešiv problem nadležnih. Pre godinu ili dve su obećavali uklanjanje tog korova, sanaciju štete i uređivanje zaštićene okoline, a dokle se sa tim stiglo vidite i sami.

Umesto da Tvrđava bude oaza u svakom smislu, bezbedna, osvetljena i sa lepo uređenom infrastrukturom, imamo park u strogom centru grada kojim noću nije prijatno prošetati dalje od Salona 77. Mi smo, nažalost, i navikli na takvu Tvrđavu, ali gosti grada i turisti koji je obilaze mnogo lakše primećuju sav nemar i ruglo koje negujemo, pojašnjava Radić za Nišku inicijativu.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.