Aleksandar Vučić

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je pokrenulo predistražni postupak u vezi sa navodima predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je neovlašćeno prisluškivan. 

Piše: Bojana Pavlović

Tužilaštvo je, kako navodi u saopštenju, sredinom decembra prošle godine naložilo policiji da prikupi podatke o neovlašćenom prisluškivanju čime je započelo predistražni postupak u ovom slučaju.

„Cilj predistražnog postupka je da se provere sve informacije i obaveštenja koja su neophodna za rasvetljavanje svih činjenica i okolnosti“, saopštilo je tužilaštvo i dodalo da detalje neće iznositi u javnost da bi postupak mogao da se vodi neometano.

Da se istraga vodi, saopštilo je juče Ministarstvo unutrašnjih poslova i navelo da je radna grupa, obrazovana rešenjem ministra Aleksandra Vulina, saslušala veliki broj osoba i prikupila dokaze koji ukazuju da su predsednik Vučić i članovi njegove porodice nelegalno prisluškivani. Detaljnije informacije nisu saopštene.

Upravo je sam predsednik pre Nove godine otkrio javnosti svoja saznanja da je prisluškivan ispričao da zna ko stoji iza toga.

Vučić je bio uveren da su ga slušali „domaći“, ali i da su u ovu aferu prste umešali i „strani“.

Iako je isprva tvrdio da je prisluškivan protivzakonito, kasnije je nagovestio da je možda i „upecan“. To znači da su bezbednosne službe po nalogu suda slušali neku drugu osobu i da su prilikom razgovora čuli i predsednika.

„Neki ljudi sa kojima obično razgovaram o fudbalu, bukvalno o tome ko kako šutira loptu, označeni su da imaju veze sa drogom, da bi mogli da budu prisluškivani, a zapravo su slušani moji razgovori sa njima. Ti ljudi, naravno da nemaju veze sa drogom, niti za njih postoji optužni predlog“, rekao je Vučić.

Za svoje tvrdnje predsednik je naveo i da poseduje dokaze – snimke sopstvenih razgovora koje mu je dostavio kako je rekao „pošten policajac“.

Tužilaštvo nije saopštilo da li će proveravati ko predsedniku dostavlja podatke iz istrage niti da li je on ove razgovore predao tužilaštvu ili policiji. Nije poznato ni da li će tužilaštvo ispitati predsednika o njegovim saznanjima.

O imenima osoba koje su naručile prisluškivanje i slušale predsednika, takođe, za sada ne govore ni tužilaštvo, ni Vučić ni Vulin.

TEKST JE PREUZET SA SAJTA www.krik.rs

Author