Podzemni kontejner

Podzemni kontejneri stigli su u Niš početkom septembra 2012. godine. Tada su na Trgu Učitelja Tase postavljena prva dva podzemna kontejnera, čime je ozvaničen dolazak modernog rešenja za odlaganje komunalnog otpada.

Kontejneri su nabavljeni od preduzeća “Korali d.o.o” iz Kraljeva po ukupnoj ceni od 2800 eura, odnosno skoro 330 000 dinara, obzirom da je ovo preduzeće jedan od kontejnera doniralo gradu bez naknade.

Pri objašnjenju funkcionalnosti samih podzemnih kontejnera, čija je zapremina 3 metara kubnih i koji predstavljaju zamenu za četiri obična, najavljeno je i postavljanje ukupno deset takvih do kraja godine na području opštine Medijana.

Obećanje je ispunjeno, te je od kraja 2012. najveća niška opština krenula sa nabavkom i zamenom starih i nepraktičnih kontejnera za nove i efikasnije.

Za kupovinu i ugradnju prvih 10 podzemnih kontejnera opština Medijana izdvojila je iz budžeta 4 miliona dinara.

Podaci koje smo uspeli da prikupimo govore da se sa kupovinom kontejnera nastavilo dve godine kasnije, kada je za novih 10 kontejnera decembra 2014. izdvojeno 2,3 miliona dinara.

Posao dostave i montaže je u konkurenciji sa još jednim ponuđačem dobila firma Korali iz Kraljevа, koja je prethodno donirala gradu prvi podzemni kontejner.

Kontejneri
Trenutno stanje kontejnera u centru grada; foto: Niška inicijativa

Sedam meseci kasnije, jula 2015. usledila je nabavka novog kontigenta kontejnera. Ovog puta u Opštinu Medijana stigli su 13 novih podzemnih kontejnera za nešto više od 3,3 miliona dinara, a pobednik je kao jedini ponuđač bilo preduzeće Korali.

Krajem oktobra 2015. nastavljena je planska zamena zastarelih rešenja za odlaganje otpada. Nabavljeno je 9 kontejnera za skoro 2 500 000 dinara, a posao je kao jedini ponuđač ponovo dobilo kraljevačko preduzeće Korali.

Sledeća kupovina predstavlja i najveću do tog trenutka, kako finansijski tako i po pitanju količine. Krajem marta 2016. godine GO Medijana potpisala je ugovor vredan nešto manje od 5 miliona dinara, čiji je predmet montaža i ugradnja 20 podzemnih kontejnera.

Po sada već ustanovljenom običaju, kao jedini ponuđač posao je dobilo preduzeće Korali.

Kontejneri pojeftinili, ili ipak nisu?

Načelnik uprave opštine Medijana, Saša Markišić izjavio je krajem avgusta te godine da za razliku od prve kupovine 2012. kada je kontejner koštao skoro 400 000, danas moguće nabaviti pomenute za cifru od 250 000 te da će u skladu sa tim biti kupljeno još 10 komada.

Markišić je datu reč održao i građani su u toku novembra 2016. mogli da u svojoj okolini otpad odlažu na ekološki prihvatljiviji način. Cena je, ipak, bila malo veća od procenjene te su građani svaki od 10 kontejnera platili po 290 000 dinara.

Za sledeći tender kojim se traži ugradnja kontejnera čekalo se ravno dve godine, te je predsednik Opštine Medijana, Nebojša Kocić potpisao još jedan ugovor sa firmom Korali d.o.o 6. novembra 2018.

Ugovor kojim se kraljevačka firma, koja je kao i puno puta do sada bila jedini ponuđač obavezuje da dostavi i montira 23 kontejnera vredan je 8 100 000 dinara.

Poslednje u nizu, ujedno i nasjkuplje poslovanje najveće opštine u Nišu kada je reč o komunalnom otpadu desilo se tokom leta prošle godine.

Polovinom avgusta 2019. firma Korali dobila je na tenderu posao ugradnje 25 kontejnera za cifru od 9 165 000 dinara, tj. 366 600 dinara po komadu.

Od osam nabavki koliko je realizovala opština Medijana od 2014. godine do prošlog leta, samo jednom i to u inicijalnoj nabavci 2012. se pored preduzeća Korali među zainteresovanima našla još jedna firma čije ime nije objavljeno u dostupnoj dokumentaciji.

Korali
Logo firme Korali na jednom od prvih kontejnera u Nišu; foto: Niška inicijativa

Tokom perioda od 5 godina za koje smo uspeli da prikupimo podatke, na teritoriji opštine Medijana kupljeno je i ugrađeno 110 podzemnih kontejnera, gde prosečna cena jednog iznosi preko 302 000 dinara dok su građani za ovu uslugu platili oko 33 265 000 dinara.

Kako je moguće da se u roku od sedam godina u priči nikada nije pojavilo ime još jedne firme, već samo one koja je još 2012. iz nepoznatog razloga donirala prvi podzemni kontejner Gradu Nišu?

Takođe je nejasno variranje cene tokom navedenog perioda od početnih 230 000 do krajnjih 366 600, čak i kada je predmet nabavke “pojeftinio”, kako je tada tvrdio načelnik Uprave.

Razlika između početnje i krajnje cene jeste skoro 60 %, što nas navodi na sumnju da je cena “štelovana” zavisno od potreba određenih ljudi unutar same Opštine.

Uskoro opširnije o nabavkama gradskih opština i javnih preduzeća..