Autor Nova: Stojan Drčelić


Stojan Drčelić, foto prinscreen

Sećate li se onih batinaša u uniformi što kao hijene kidišu na momka koji bespomoćno leži na zemlji, koga šutira čitava četa policajaca, zaštitnika zakona i javnog reda i mira, tokom letošnjeg protesta pred Skupštinom Srbije?  Ako pamtite te scene sa protesta, najnoviji snimci bestijalnog iživljavanja  iz Novog Sada, gde izvesni Ivan Kontić sakati onesvešćenog čoveka na zemlji, lomeći mu ruke, ne bi smeo da vas iznenadi. Da izazove gađenje i mučninu svakako, ali da bilo koga u ovoj nesrećnoj zemlji, više teritoriji nego državi, iznenadi – teško.

O patologiji tako indukovanog nasilja izjašnjavaće se stručnjaci, neko će ga analizirati za diplomski rad ili doktorsku disertaciju, ali svi moramo sa tim da živimo. Da živimo u zverinjaku kakav smo svi zajedno stvorili, koji smo kreirali okretanjem glave od skotova koji su nam ukrali pravo na mir i spokoj, povlačenjem pred psihopatama koji tuku u školama, na utakmicama, na biračkim mestima, na inauguracijama njihovih šefova, na građanskim protestima.

Da mazohistički ćutimo dok nas raspamećuju glupavim i lažljivim pričama kako policija radi svoj posao, pa eto i tog Kontića jure već tri nedelje. Sve lažu. Kladio bih se da će se na kraju ispostaviti da je na ovaj ili onaj način bio povezan sa vladajućom strankom. Da mu je već neko čistio dosije. Najmanje što će biti je – simpatizer.

Agresija stiže sa vrha. Predsednik države se breca, huška svoje smeđokošuljaše na političke oponente, omalovažava i vređa, unosi se u lice novinarima, hodajući je primer i verbalne i neverbalne agresije. Njegovi partijski čauši ničem drugom i ne služe sem da ton i sliku histerije prenesu do dna, do Kontića i inih, do onih koji znaju da za zlodela neće biti adekvatno kažnjeni. Da li bi čak i ološ poput tog Kontića lomio ruke onesvešćenom čoveku kad bi znao da će mu biti suđeno za pokušaj ubistva i da će godinama robijati?

Nema sumnje, pre lomljenja onih nesrećnih ruku, polomljena nam je kičma.

Ovaj rolerkoster od države će se jednom raspasti.

Jednom će neki otac videti snimak svog deteta koje gaze i sakate, uzeće pištolj i ubiće koga treba.

Verovatno i koga ne treba. Koga bi to iznenadilo?

Author