Avion M18 Dromader

Požar na Staroj planini bukti već drugi dan. Ukoliko ste se zapitali gde su sve institucije, zašto se nadležni resori, agencije, humanitarni centri i ministarstva ne oglašavaju i ne uključuju u suzbijanje požara koji je zahvatio ovaj predeo, verujemo da će vam odgovor na tu nedoumicu biti bliži nakon čitanja ovog teksta.

Jedan od meštana Pirotskog kraja koji je obuhvaćen plamenom stihijom i član pokreta Odbranimo reke Stare planine, Aleksandar Đorđević, uputio je mejl Privrednoj avijaciji – JAT sa pitanjem da li oni mogu da pomognu u gašenju požara na bilo koji način.

JAT čeka poziv štaba za vanredne situacije; foto: Facebook/printscreen

Odgovor na ovaj mejl nas upućuje na zaključak da svi iz Sektora za vanredne situacije ne samo da treba da budu smenjeni i da im se uruči otkaz, već da treba da budu krivično gonjeni za nečinjenje sprečavanja požara.

Oni su krivi jer nisu preduzeli ništa da što pre ugase požar na Staroj planini. Njima je Stara planina daleko, nije blizu Beograda i ministarstava, lepih kancelarija i dobrih plata. Njih ne ugrožava, a jedino kad vide na CNN-u onda reaguju.

Iz mejla možemo da zaključimo da imamo resurse koji mogu da se upotrebe u ovom katastrofi, ali dok stara planina gori, baba se češlja…

Tužni, ljuti i besni smo…