Plan poslovanja Parking servisa za 2021. godinu usvojila je Skupština grada na zasedanju 30.12.2020. Pored svih detalja koje su izneli u ovom dokumentu, niko od pozicije ili opozicije nije se osvrnuo na neke detalje koji će najviše da dotiču obične građane i Budžet grada Niša.

Prvo treba opet ponoviti da godinama unazad, ovo preduzeće uplaćuje gradu kao osnivaču oko 700.000 dinara, iako je najveći resurs koji koristi prostor koji dobija besplatno za naplatu parkiranja. Uplaćuje 700.000 dinara iako im je godišnji budžet bio oko 500 miliona dinara. Ali kao profit uplaćuju ovoliko malo, jer uspešno preko javnih nabavki dobara i usluga, uredno skoro sve potroše, pa eto da uplate deo profita gradu koji ostane. Ideja kod osnivanja Parking servisa je bila uređenje ove komunalne delatnosti, kao i generisanje profita gradu, koji treba da donese bolje uređenje grada, obdaništa, unapređenje mnogih drugih aspekata života u Nišu.

Primera radi, Sindikatu policije i nekim drugim sindikatima i organizacijama, Parking servis uplaćuje višestruko veće iznose. Pa tako donacije i sponzorstva prelaze više nego duplo sredstva koja grad dobija. Ove podatke smo dobijali do 2018. godine.

Tako u 2021. godini, Parking servis planira da poveća “uslugu uklanjanja nepropisno parkiranih vozila” za oko 20%. Super, jedva čekamo! To je ona usluga za koju nemaju licencu iz Minstarstva saobraćaja od početka 2018. godine.

Šta će biti još novo za nas ostale smrtnike? Nove zone za naplatu parkinga su krenule krajem 2020. godine. Tu imamo naplatu kod bulevarske pijace, naplatu parkinga Rovče, naplatu parkinga kod velike pijace, naplatu parkinga kod hale Čair (odmah do hale Čair), novu podzemnu garažu koju su dobili od grada ispod TC Ambasador, a uskoro i naplatu parkinga oko celog stadiona Čair. Nikad bolje! Nek su nam živi i zdravi, bogati i bahati!

Zbog čega je diskutabilna naplata parkinga kod stadiona i bazena Čair? Kada je nekada davno pravljeno i planirano da se napravi sve oko sportskog centra Čair, po svim pravilima i normativima planiranja, uvek je bilo potrebno da se ostavi adekvatan broj parking mesta za one koji dolaze na bazen, da učestvuju, treniraju ili gledaju neki sport. Sada će da se pogaze sve norme urbanističkog planiranja, pa će kad svi zaboravimo na pomenuto, da obeležimo i počnemo da naplaćujemo parking kod Čaira.

Zbog koga ili čega sve ovo? Ako se pažljivo pogleda plan rada Parking servisa u 2021. godini, neke stvari će biti jasnije.

Pored jako puno zaduživanja usled lošijeg poslovanja koje je poremetila Korona i pandemija, Parking servis će se zaduživati i u 2021. godini. Plate smanjili nisu, ni broj zaposlenih, ali su se zato zadužili na teret građana Niša. Interesne grupe i kompanije koje su mahom pobednici na javnim nabavkama i tenderima, kao i menadžment koji je grupa istih ljudi koja vodi ovo i sva slična preduzeća u pravcu koji je štetan po građane godinama unazad.

U anketi koju smo sproveli na našem sajtu i Facebook strani, Nišlije su zadovoljne radom parking servisa samo u 1.2% slučajeva. Preko 70% ispitanih misli da nije rešen problem parkiranja kako treba.

Kao i uvek: Hvala im što postoje!

 

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.