Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je prvostepeno na zatvorsku kaznu od četiri godine i tri meseca, Vladimir Mihailović na četiri godine, a Aleksandar Marinković na četiri godine i tri meseca.

Gromki aplauz u sudnici Drugog osnovnog suda u Beogradu, prepunoj novinara, razlegao se danas nakon što je sudija Slavko Žugić osudio Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika Opštine Grocka i visokog funkcionera SNS-a, te Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića na zatvorske kazne za spaljivanje kuće novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin.

Milan Jovanović je, zadovoljan presudom posle dve godine mučnog suđenja prepunog opstrukcija i uvreda, rekao da je ona „vesnik slobode medija u Srbiji“.

Simonović je prvostepeno osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora za teško krivično delo podstrekivanja na paljenje kuće novinara portala Žig info iz Grocke.

Mihailović, bivši policajac iz Grocke, koji je izvršavao Simonovićev nalog, osuđen je za isto krivično delo na četiri godine zatvora, a Marinković, koji je bacio „Molotovljev koktel“ u garažu i tako izazvao požar u celoj kući u Vrčinu, iz koga su se Milan i Jela jedva izvukli živi, osuđen je kao neposredni izvršilac na četiri godine i tri meseca zatvora. Marinković je u bekstvu i za njim je izdata poternica.

Ovom presudom nije obuhvaćen Igor Novaković, zelenaš iz Grocke, koji je učestvovao u lancu podstrekivanja na napad i koji je angažovao Marinkovića, jer je predmet protiv njega nedavno izdvojen da bi se izbegla opstrukcija njegovog advokata Gorana Pejića zbog koje postupak još ne bi bio završen. Njemu će naknadno biti izrečena presuda.

Tužilac najavio žalbu na visinu kazni

Tužilac u ovom postupku Predrag Milovanović najavio je da će se žaliti na visinu dosuđenih kazni jer je u svojoj optužnici za Simonovića tražio maksimalnu kaznu od osam godina zatvora, dok je za Mihailovića tražio pet godina zatvora, a za Marinkovića šest.

Osim kada je u pitanju visina dosuđenih kazni, kao i to što za njega nije bilo relevantno da je oštećeni Jovanović novinar, sudija Žugić je u potpunosti prihvatio sve navode iz optužnice. Za sve žalbe biće nadležan Apelacioni sud i one se mogu podneti u roku od 15 dana.

U presudi se ističe da su Simonović, Mihailović i Marinković ovo teško delo učinili pri punoj svesti i čak znajući da bi posledice mogle biti i mnogo teže od onih koje su nastupile.

Kao posebno otežavajuću okolnost kojom se rukovodio, sudija je naveo ugrožavanje osnovnog ljudskog prava na dom, jer je posledica krivičnog dela bila to da su Milan i Jela ostali bez doma. Sudija se pozvao na sve evropske konvencije i međunarodno pravo koje pravo na dom tretira kao osnovno ljudsko pravo.

Sudija Jovanovića vidi kao građanina, ne kao novinara

Sudija Žugić je naglasio da presudu nije doneo imajući u vidu da je Milan Jovanović novinar, već je na žrtvu gledao kao na građanina Milana Jovanovića. To je objasnio rečima da ovo krivično delo ne pravi razliku u tome da li je neko novinar ili nije.

„U presudi ne pominjem novinara Milana Jovanovića. Ta činjenica nije od značaja za delo za koje se okrivljenima sudi. Zato i nisam utvrđivao da li je Milan Jovanović novinar ili nije“, rekao je sudija Žugić, odgovarajući time i na konstantne uvredljive tvrdnje Simonovića i njegovih advokata da Milan Jovanović „nije nikakav novinar“, a da „Žig info nije medij“.

Tužilac Predrag Milovanović najavio je da će se žaliti na visinu dosuđenih kazni jer je u svojoj optužnici za Simonovića tražio maksimalnu kaznu od osam godina zatvora

Sudija je danas detaljno obrazložio svoju presudu, za koju je rekao da je „zasnovana na nepobitnim dokazima“.

„Dragoljub Simonović je krajem septembra ili početkom oktobra 2018. godine u restoranu ’Mirovica’, u stanju pune uračunljivosti i sa umišljajem podstrekivao Vladimira Mihailovića da izvrši krivično delo izazivanja opšte opasnosti i zatražio od njega da pronađe lice koje će zapaliti automobil, ne navodeći koje je lice u pitanju kome treba zapaliti automobil, ali navodeći da sa tim licem ima problem i obećao da će Vladimiru Mihailoviću dati novac za to naknadno. Vladimir Mihailović je bio svestan moći Simonovića i mogućnosti za karijeru svoje supruge i pristao je da učini to delo. Nakon toga je u stanju pune uračunljivosti podstrekivao na krivično delo Igora Novakovića i nuđenjem novčane nagrade stvorio kod njega odluku da angažuje Aleksandra Marinkovića da zapali automobil Milana Jovanovića. Marinković je u stanju uračunljivosti i svestan dela prihvatio da to učini da bi mu bio otpisan novčani dug i da bi dobio dodatnu novčanu nagradu i u 3.20 12. decembra 2018. godine, sa Bojanom Šijacki, koja ga je odvezla do kuće Milana Jovanovića, izvadio ciglu iz ranca, razbio vrata garaže i u nju ubacio ’Molotovljev koktel’. Požar je najpre zahvatio automobil i garažu, a zatim i kuću. Smrtonosni gas ugljen-monoksid raširio se u kući gde su se nalazili Milan Jovanović, koji je spavao, i Jela Deljanin, koju je probudilo razbijanje stakla.“

Ovako je sudija Žugić, uz dodatne detalje i odbacujući tvrdnje odbrane da je Milan Jovanović pucao te noći ili da je pucanj iz pištolja izazvao požar, opisao krivično delo za koje je danas izrekao kazne.

Zatim je, takođe detaljno, objasnio kako je, na osnovu procene veštaka građevinske i elektro struke i aktuara, izračunao da materijalna šteta pričinjena Milanu i Jeli prelazi iznos od četiri miliona dinara i zakon je kategoriše kao „štetu velikih razmera“, za koju se propisuje teža kazna zatvora za delo izazivanja opšte opasnosti.

Prihvatio je kao logična i uverljiva sva priznanja osuđenih Mihailovića, Novakovića i Marinkovića u predistražnom i istražnom postupku, a odbacio njihove promenjene iskaze kojima su tokom glavnog pretresa negirali da je Simonović naložio napad i da nije bilo naručeno paljenje automobila, nego da ga „samo malo sjebu“ i „oštete“.

Sudija je Mihailovićevo naknadno negiranje teškog krivičnog dela odbacio zato što je ovaj bivši policajac čak dva puta, u prisustvu svog branioca, u tužilaštvu ponovio da ostaje pri priznanju datom u policiji i nije ništa pomenuo tužiocu u vezi sa navodnom „torturom“ kojom su mu policajci iznudili priznanje, kako je to godinu dana kasnije izjavio na sudu.

Sudija je ovo naknadno negiranje označio kao „neverovatno“, a za negiranje prvobitnog priznanja kome je pribegao Aleksandar Marinković, sudija je rekao da „niti je životno, niti prirodno“ da neko izvrši teže krivično delo za koje je zaprećena teža sankcija od onog dela koje mu je naručeno.

Na sličan način odbacio je i naknadne tvrdnje Igora Novakovića da mu je priznanje iznuđeno i da je, navodno, izvođen iz pritvora i vožen u policijsku stanicu u Makišu, gde mu je navodno traženo da kaže „da je za sve kriv Sima Ciganin“.

„Ništa od toga Novaković nije rekao pred tužiocem. Sud se zato nije ni upuštao u to. Šta je iznuđeno? Ništa“, objasnio je sudija Žugić i dodao da više izveštaja i svedočenja iz Okružnog zatvora govori da Novaković nije izvođen.

SUDIJA OŠTRO KRITIKOVAO SIMONOVIĆEVE ADVOKATE, POTKAČIO I NOVINARE

Sudija Slavko Žugić najoštrije je kritikovao advokate odbrane koji su ga tokom glavnog pretresa više puta optuživali da je pristrasan i da proces vodi po nečijem nalogu, pa i po nalogu Aleksandra Vučića.

„Branioci kažu da sudija sudi po nalogu predsednika države. To se nikad nije dogodilo ni sudu ni meni lično. Nije ni pokušao da dobije ni poluinformaciju od mene šta se događa“, rekao je sudija.

„Nisam zadovoljan ni time što je Milan Jovanović nakon svakog pretresa izlazio u medije sa pitanjem: ‘Ko štiti Dragoljuba Simonovića?’ Nisam ga štitio i to se sad vidi“, rekao je sudija i nekoliko primedaba uputio i novinarima koji su izveštavali sa suđenja.

„Javnost mora da bude informisana o suđenju, ali da se u sitna crevca ne analizira sve šta se događa u sudnici, da li se sudija nekom obraćao na ti ili na vi…“, ocenio je sudija Žugić, koji smatra bi tokom suđenja trebalo da se izveštava bez komentara, a da se analize pišu pošto se donese presuda.

Žugić: Opstrukcija od samog početka

Za postupak suđenja sudija je rekao da mu je bio veoma težak zbog opstrukcija kojima su od samog početka pribegli advokati odbrane, a naročito zbog završnice u kojoj su advokati, kako je rekao, „delovali kao ekipa“ i kada se osetio lično napadnutim. Najavio je pokretanje odgovarajućih pravnih postupaka radi „lične zaštite i zaštite dostojanstva suda“.

„Prošao sam trnovit put kroz postupak. Odbrana je već kod zakazivanja prvog pretresa reagovala rečima: ‘Kud žuriš?’ Nisam nigde žurio, sve je bilo pripremljeno za početak. Opstrukciju sam imao sve vreme. Na prvi pretres nije došao Simonović. Sledeći sam usaglasio sa braniocima i na par dana pred pretres dobijem obaveštenje da su advokati Ivica Vuković, Viktor Gostiljac i Igor Pejić na godišnjem odmoru. U završnici je krenula serija opstrukcija i to ne od jednog advokata. Moje mišljenje je da ste delovali kao ekipa“, rekao je sudija Žugić.

Nakon ovoga, advokati Dragoljuba Simonovića, Gostiljac i Vuković, kao i advokat Pejić, demonstrativno su napustili sudnicu jer im sudija nije dozvolio dobacivanje rečima: „Ja danas ovde govorim.“ Sa advokatima je krenuo i Dragoljub Simonović, koji je dobacio: „Ovo je nepravda.“

Njihov izlazak propraćen je revoltiranim aplauzom prisutnih.

Tužilac Predrag Milovanović pred donošenje presude (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

TUŽILAC MILOVANOVIĆ: TRAŽIĆU STROŽE KAŽNJAVANJE ZA NEČASTAN, SRAMAN ČIN

„Treba biti odmeren i sačekati pravosnažnu odluku suda. Ovo je tek prvo poluvreme. Nekim segmentima presude sam zadovoljan, a nekim nisam. Čini mi se da je ovo jedna mala pobeda institucija. Moramo nastaviti dalje da se borimo za naše institucije“, rekao je nakon izricanja presude zamenik tužioca Drugog osnovnog tužilaštva Predrag Milovanović i ponovio da je napad na Milana Jovanovića bio „nečastan, sraman čin prvookrivljenog i drugih okrivljenih koji su u tome sudelovali“.

„Nadam se da se ovo nikada više neće ponoviti. Da će ovo biti snažna, odvraćajuća poruka, nakon što konačna presuda bude osuđujuća i pravosnažna i da će to biti krajnja pobeda za jedno bolje srpsko društvo“, rekao je Milovanović.

Tužilac je najavio da će se žaliti na visinu kazne zatvora jer je zatražio maksimalnu kaznu od osam godina za Dragoljuba Simonovića, kao i strože kazne od dosuđenih za ostale. Podsetio je i da je sam Dragoljub Simonović u svojoj završnoj reči tražio da ga sud osudi na maksimalnu kaznu zatvora.

„Smatram da ovaj čin mora da bude najstrože kažnjen. Negde je sud našao modalitet i videćemo u obrazloženju presude koji su to razlozi kojima se sud rukovodio. Ja nisam zadovoljan takvom odlukom i tražiću sigurno strože kažnjavanje za ovakav čin“, rekao je Milovanović.

Noć 12. decembra 2018.

Napad na kuću Milana Jovanovića i Jele Deljanin dogodio se u noći 12. decembra 2018. godine, kada je bačen „Molotovljev koktel“ na automobil, parkiran u garaži, odakle se požar ubrzo proširio na celu kuću u kojoj su spavali novinar i njegova supruga.

Suđenje optuženima počelo je 24. maja 2019. godine.

Milan Jovanović sa novinarkom TV N1 Jelenom Zorić (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

VERAN MATIĆ: SUDIJA ŽUGIĆ HEROJ OVOG PROCESA

Ovo je jedan od najgorih slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara posle pokušaja atentata na Dejana Anastasijevića 2007. Možemo naglasiti nekoliko pozitivnih aspekata ne samo suđenja već i onog što se događalo pre njega. Usledila je jedna, moram da kažem, neuobičajeno brza reakcija policije i tužilaštva – u kratkom vremenskom periodu rasvetljen je slučaj i podignuta optužnica.

Veoma je važno i ponašanje sudije Žugića, koji je, zaista se može reći, heroj ovog sudskog procesa. On je jedan veoma težak proces, sa velikim brojem opstrukcija koje su vršili i optuženi i odbrana, uspeo da privede kraju.

Ova presuda, koja izgleda veoma čisto, i njegovo vrlo detaljno, argumentovano obrazloženje i ubedljiv odgovor na svaku primedbu odbrane i optuženih treba da nas zaista čine zadovoljnim.

Ova presuda zaista u ovom trenutku ima veliki značaj kao ohrabrenje, ovaj trenutak se može smatrati prelomnim u odnosu prema pitanjima bezbednosti novinara. Sve one koji su bili malo više skeptični nego što je to bio slučaj povodom i ovog sudskog procesa – treba da ohrabri. I svi mi treba posle svega da budemo mnogo angažovaniji i aktivniji, jer ovo je neka vrsta modela koji treba da nam posluži kao uzor.

U ovaj slučaj su od početka bili umešani ljudi iz Stalne radne grupe za bezbednost novinara, samo praćenje suđenja, novinarska solidarnost, dalje istraživanje priča na kojima je radio Jovanović… sve to može da nam bude pozitivan model.

Ovo nije kraj, apelacija će doneti odluku u nekom trenutku. Novinari treba da nastave da istražuju. Žrtva ovog nasilja, pored Milana i Jele Deljanin, bio je i Željko Matorčević, urednik portala Žig info, čije veoma teško prebijanje nije razotkriveno, a moglo je. Ja sam ubeđen da je to prebijanje deo ovog kasnijeg paljenja kuće novinara Jovanovića, ističe Veran Matić, predsednik komisije za istraživanje ubistava nvonara.

ŽELJKO BODROŽIĆ: MILAN I ŽELJKO SU POBEDNICI

Rekao bih da su Milan Jovanović i njegov urednik Željko Matorčević pobednici. Milan je pokazao kakav treba biti novinar, bez obzira na to što je on penzionisani policajac. On je odbranio našu profesiju svojim radom, za razliku od nekih koji su završili škole, ali postavljaju pitanja po narudžbini onih kojima ih postavljaju.

Nadam se da će Apelacioni sud pojačati kazne optuženima, jer se nepobitno pokazalo da se radilo o grupi koja je želela da ugrozi život našeg kolege.

Nadam se i da će Željko Matorčević dočekati pravdu i da će njegov slučaj biti ispitan, poručio je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

VLADIMIR RADOMIROVIĆ: OVAKVE SUDIJE ĆE UVEK IMATI NAŠU PODRŠKU

Ova presuda pokazuje da država kad hoće, onda i može da zaštiti sve novinare. Mi kao novinari treba da budemo jedinstveni, jer samo tako i možemo da se izborimo sa svim pritiscima i pretnjama.

Sudija Slavko Žugić je pokazao odlučnost i dostojanstvo sudske profesije, kojoj je to dostojanstvo, kao i novinarskoj profesiji, neophodno. Ovakve sudije će uvek imati podršku nas novinara.

Žao mi je što slučaj Željka Matorčevića nije istražen. Da jeste, ne bi došlo do napada na Milana Jovanovića i njegovu suprugu Jelu Deljanin. Pozivam državu da konačno privede kraju slučaj ubistva Milana Pantića, da traži odgovornost za ubistvo šest radnika RTS-a 1999, kao i da pomogne u istragama ubistava naših kolega – srpskih i albanskih novinara na Kosovu 1998–2005. godine, rekao je novinarima predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

NAPOMENA: Osnovna vest je dopunjena novim detaljima sa donošenja presude u 12.45. Dodati su i antrfilei u 13.05. Tekst je dopunjen u 15.15.

Tekst preuzet sa sajta Cenzolovke.

Author