Stav Skupštine slobodne Srbije da je najbolje rešenje za demokratske procese u zemlji, ali i za opozicione stranke, organizovanje neposrednih izbora unutar opozicije po modelu primenjenom prilikom izbora u glavnom gradu Mađarske – Budimpešti, za sagovornike Danasa je dobra ideja, čija realizacija ima potencijala za poraz aktuelnog režima Aleksandra Vučića na predstojećim predsedničkim i beogradskim izborima, 2022.

– Prethodni izbori vratili bi ljudima veru da svojim glasom mogu da donesu važne odluke. Pa, kada je režim već pogazio slobodu izbora, šta nas sprečavamo da organizujemo predizbore na kojima ce građani, koji ne pristaju na ovo bezakonje i zloupotrebu vlasti, izabrati one koji će voditi političku borbu za normalan život u Srbiji – kaže Nebojša Zelenović. U pripremi pravila za predizbore, dodaje on, treba da učestvuje svako ko želi da predloži kandidate. To mogu da budi stranke, pokreti, ali i grupe građana.

– Kao što sam rekao, imamo model iz Budimpešte. Ništa nas, međutim, ne sprečava ni da napravimo drugačije propozicije. U sačinjavanju ovih pravila dragocena bi bila pomoć organizacija, iz zemlje i inostranstva, koje se profesionalno bave praćenjem izbora. Siguran sam da ovakvu pomoć možemo da dobijemo – ističe sagovornik našeg lista.

Prema njegovim rečima, izborni sistem treba da bude takav da, u krajnjem ishodu, dovede do jedne, ili više lista za republičke ili gradske izbore. Predizbori bi odredili, smatra Zelenović, i personalni sastav te liste, ili lista, ali i srazmernu zastupljenost učesnika na predizborima, zavisno od procenta glasova koje bi dobili.

– Verujem da ovakav, personalizovani proporcionalni sistem za predizbore može da pokrene celu Srbiju. U Budimpešti, na prethodnim izborima, mogli su da glasaju svi koji imaju prebivalište u mađarskoj prestonici. Mogli bismo da se odlučimo za taj model, ili da registrujemo birače, po unapred dogovorenim pravilima. Suština je da opoziciona Srbija pokaže da je u stanju da napravi poštene i slobodne izbore unutar sebe. Kada na takav način izaberemo one koji će izaći na crtu ovim i ovakvim vlastima, pobedićemo, zaključuje Zelenović.

Dragan Popović ukazuje da je opozicija u Srbiji u teškom stanju, pre svega, zbog strategije autokratskog režima da se uništi parlamentarna demokratija.

– Da bi se uspostavila autoritarna vlast jednog čoveka, neophodno je pre toga uništiti vladavinu prava i institucije, slobodne medije i slobodne izbore, civilno društvo i političku opoziciju… Sve to Vučićeva vlast radi vrlo efikasno. S druge strane, i opozicija je delom odgovorna za sopstveni položaj. Predlog da se održe predizbori u okviru opozicije može da bude jedno od rešenja. Ipak, čini mi se da to zahteva ispunjenje bitne pretpostavke. Mora konačno da se odustane od besmislene politike spajanja baba i žaba i iluzornih pokušaja da se opoziciona platforma izgradi na paroli „Ua, Vučić“, kaže Popović.

Dakle, dodaje on, osnovne vrednosne poruke i jasna politička platforma omogućili bi da se uspostavi čvrsta organizacija koja bi, u izrazito neprijateljskom okruženju, mogla da organizuje i predizbore za opozicione kandidate, ukoliko se izabere taj metod.

– Naravno, ne treba zaboraviti da bi se ovako kompleksna ideja realizovala, neophodna je saradnja novih, svežih ljudi i iskusnijih političara i organizacija. To u našim okolnostima takođe može da bude ozbiljan izazov, ali verujem da nije nerešivo ukoliko postoji dobra volja kod većine zainteresovanih aktera na političkoj sceni, zaključuje Popović.

Podsetimo, udruženje Skupština slobodne Srbije pre desetak dana predložilo je javnosti da se prvo sprovedu izbori unutar opozicije, po ugledu na to kako je mađarska opozicija došla do zajedničkog kandidata na izborima 2019. koji je u Budimpešti porazio kandidata iz stranke Viktora Orbana.

Tekst preuzet sa sajta lista Danas.