Trg

Od početka rekonstrukcije centralnog Trga sa fontanama u Niškoj Banji prošlo je 11 meseci. Za to vreme bilo je produžavanja roka za završetak radova koji su najpre bili 75 dana, nepredviđenih radova, probijanih rokova i na kraju raskidanja ugovora od strane Gradonačelnika.

Dugo najavljivana rekonstrukcija centralnog trga i fontana u Niškoj Banji zvanično je započeta 27. maja prošle godine, na tenderu je pobedila firma  “SNL Graditelj” iz Leskovca, a rok za postavljanje behaton ploča i vraćanje nekadašnjeg sjaja fontanama postavljen je na 75 dana.

Ubrzo nakon uvođenja izvođača u posao, stanovnici najmanje niške opštine počeli su da primećuju nedostatak radnika na samom gradilištu, uprkos pogodnom vremenu, a veliku pažnju javnosti privukao je i snimak radnika koji spava u bageru napravljen deset dana nakon početka radova.

Nekoliko dana nakon isteka i dodatnog roka od 10 dana koji su zbog nepredviđenih radova dobili radnici leskovačke firme, naš aktivista obišao je radove, načinio nekoliko fotografija koje pokazuju realno stanje pri čemu je bio napadnut od strane radnika, o čemu su bili obavešteni Policija i Tužilaštvo, koje je zbog “nedostatka dokaza” nekoliko meseci kasnije odbacilo njegovu prijavu.

Koliko radovi u Niškoj Banji koštaju građane?

Radovi su i pored više opomena od strane lica zadužena za nadzor stajala u mestu, bez gotovo ikakvog napretka, nakon čega je početkom decembra otkazana saradnja sa firmom SNL Graditelj iz Leskovca jednostranim raskidom ugovora od strane Gradonačelnika.

Iako su brojni niški mediji prenosili da će cena radova u Niškoj Banji iznositi 15 miliona dinara, od čega je učešće Grada trebalo da bude 10 miliona, opštine Niška Banja dva i Ministarstva trgovine i turizma tri miliona, prva ugovorena cena iznosila je 16 miliona i 30 hiljada dinara sa PDV-om.

Radnik
Jedan od radnika SNL Graditelja iz Leskovca; foto: Građanin

Dokumentacija koju smo prikupili tokom istraživanja pokazuje da je usled nepredviđenih radova, 19. jula 2019. potpisan aneks ugovora čime je sama cena radova porasla za blizu 800 000 dinara a rok za završetak radova produžen za 10 dana i iznosi 85 kalendarskih dana.

I pored dodatnih 10 dana na račun nepredviđenih radova, oni se nisu bližili kraju, već je rok ponovo probijen pa je 14. oktobra 2019. godine potpisan nov ugovor kojim se zbog nepredviđenih radova povećava ukupna cena radova za malo više od 408 000 dinara.

Sabiranjem svih izmena u ceni dolazimo do cifre od 17 miliona i 227 hiljada dinara koliko je građane Niške Banje i Niša trebalo da košta rekonstruisanje Trga sa fontanama.

Ipak, kako smo prethodno naveli, i pored svih izmena, opomena i produžavanja rokova, ugovor sa leskovačkom firmom SNL Graditelj je 2. decembra 2019. jednostrano raskinut “zbog neispunjenja ugovornih obaveza u celosti, odnosno zbog neotklanjanja nedostataka upisanih u građevinski dnevnik.”

Dokumentacija koju smo dobili od Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) pokazuje da je izvođaču radova sa kojim je raskinut ugovor u tri navrata ukupno isplaćen 9,1 od ugovorenih 16,8 miliona sa uračunatim porezom, ne računajući poslednju izmenu.

Novi izvođač – novi troškovi 

Nakon što je sprovedena javna nabavka po hitnom postupku, gde su iz KLERP-a na adresu osam firmi iz Pirota, Paraćina, Loznice i Niša poslali poziv i specifikaciju radova koji su preostali, u predviđenom roku ponudu je dostavila samo firma “Hidroput jug” iz Niša.

Sa ovom firmom je 12.03 potpisan ugovor o izvođenju preostalih radova na rekonstrukciji Trga u Niškoj Banji vredan nešto manje od 11,3 miliona dinara.

Nekolicina radnika sa kojima smo neformalno razgovarali kažu da su sa radovima počeli u ponedeljak, 13. aprila i dodali kako odluka o obustavi svih delatnosti koje nisu od životnog značaja ne važi za njih jer je ugovor za taj posao potpisan neposredno pre proglašenja vanrednog stanja.

Rok za izvođenje radova postavljen je na 60 dana, a situacija na samom gradilištu deluje obećavajuće, obzirom da je poslednjih dana na prostoru oko fontana u Banji primećeno po 10ak radnika u svakom trenutku.

Radnici
Veći broj radnika firme “Hidroput jug” daju razlog za optimizam; foto: Niška inicijativa

Radnici preduzeća “Hidroput jug” moraće da najpre uklone 824 m² behaton ploča koje su nepropisno postavljene, sruše 360 kvadrata betona, zamene oštećene mermerne ploče na stepeništu ka Stazama zdravlja i izvrše restauraciju samih fontana.

Iako će meštani Niške Banje gotovo izvesno nakon skoro godinu dana i 20 miliona dinara konačno dobiti rekonstruisan Trg sa fontanama. ostaje otvoreno pitanje da li su nadležni celu sagu sa problematičnom firmom iz Leskovca mogli da okončaju ranije a dodatni novac ulože u neki drugi infrastrukturni projekat u ovom mestu.

Authors