Most u Jelašnici

Ovih dana na određenim niškim internet portalima mogli smo da pročitamo kako je most na ulazu u selo Jelašnica, koji predstavlja jedini put ka drugim selima na teritoriji opštine Niška Banja, popravljen u rekordnom roku.

Kako se navodi u dva teksta, Štab za vanredne situacije doneo odluku da se most hitno popravi dok u drugom tekstu imamo izveštaj o tome kako je most završen u rekordnom roku i da je podignut zid od 10 metara.

Snimili smo i slikali same radove i trenutno stanje mosta. Potporni zid-gambion nema 10 metara, nego je visok oko 5 metara, kolovoz je još uvek ruiniran, dok signalizacija za radove i dalje stoji na samoj saobraćajnici.

Na slikama se vidi pravougaoni ispust kroz koji prolazi voda, koji je po pisanjima građanina koji nas je kontaktirao potkopao samu kolovoznu konstrukciju.

O slučaju mosta i poduhvata firme “Erozija” iz Niša konsultovali smo se sa stručnjakom iz ove oblasti koji je rekao da je deo gde su gambioni adekvatno urađen, ispod njega odrađena potpora od krupnog kamena u betonu što iako nije estetski lepo predstavlja adekvatno rešenje.

Dobra strana gambiona je što mogu da propuste vodu bez ispiranja tla i sleganja. Može da se kaže da su radovi na stabilizaciji mosta završeni, ali most traži još popravku ograde, dela kolovoza i naravno obeležavanje. Generalno gledano, deluje da podužni nosači deluju dobro, ali betonska ploča koja nosi kolovoz nije u najboljem stanju.

Uvidom u saobraćajnicu koja vodi kroz Jelašnicu, Čukljenik, Donju i Gornju Studenu primetili smo da je put u lošem stanju, uzak, nepregledan na mnogim mestima, pun rupa i nepravilnih profila.

Most u Jelašnici
Rekonstruisan most u Jelašnici
Potrebni dodatni radovi na mostu
Signalizacija i dalje prisutna na saobraćajnici
Ofarban most u centru Jelašnice
Exit full screenEnter Full screen
previous arrow
next arrow
 

Ipak, most u Jelašnici u sredini sela je jako lepo ofarban u bojama zastave Srbije. Ukoliko zanemarimo činjenicu da  je prema planovima Direkcije za izgradnju grada trebalo da oba mosta budu popravljena i rekonstruisana tokom 2017. i 2018. godine. ovaj potez predstavlja populistički gest naprednjaka.

Ovu akciju aktivisti SNS-a odradili su kako bi pojačali svoj osećaj ponosa i pripadnosti, sve pod dirigentskom palicom od ranije poznatog poverenika Mesnog odbora – Stevana Končara.

Očigledno je da su vlasti unazad mnogo godina zaboravile na ova sela, građane i decu, i njihove potrebe.