Radnici

Radnici kompanije “Yura” u Nišu započeli su jutros oko 6 časova protest, tražeći da se obustavi rad proizvodnog pogona na dve nedelje, a sve zbog loših uslova rada i činjenice da je nekoliko njihovih kolega zaraženo korona virusom.

Oni su se, prema jučerašnjoj najavi, okupili tražeći da im se obrati neko iz menadžmenta fabrike, ali se to i nakon skoro 7 sati protesta još uvek nije dogodilo.

Poslednje informacije govore da će nekoliko stotina radnika ostati ispred kruga fabrike do početka druge smene gde će sačekati svoje kolege i pozvati ih da im se pridruže u protestu.

Kako saznajemo iz sredstava informisanja, o svemu je obavešten i Komandant štaba za vanredne situacije, Darko Bulatović, Institut za javno zdravlje kao i nadležni epidemiolozi.

Radnici koji su se obratili Niškoj inicijativi navode da ih od trenutka dolaska obezbeđuju pripadnici policije, koji takođe zabranjuju novinarima da snimaju objekat Jure i druge aktivnosti.

Podsećamo, nakon što su dobili poruke da se umesto u ponedeljak 13. aprila, sa prinudnog odmora na posao vrate u četvrtak 9. aprila, radnici su doneli odluku da danas pre početka prve smene započnu protest sa zahtevom da se proizvodnja obustavi na 14 dana.

Na ulazu u pogon fabrike “Jura” u toku višečasovnog protesta radnika istaknuto je obaveštenje u kome se navodi da oni koji ne žele da rade imaju pravo da iskoriste zaostale dane odmora iz 2019. kao i ceo odmor koji im sleduje u ovoj godini.

U obaveštenju se navodi da su preduzete sve preventivne mere u suzbijanju pandemije koronavirusa, ali i da radnici moraju biti svesni kako su njihovi klijenti nastavili sa redovnim poslovanjem i da zahtevaju isporuke na dnevnom nivou, tako da prekid proizvodnje dovodi do velikih gubitaka što ugrožava poslovanje i opstanak same kompanije.