Napad na novinare

Radnica predškolske ustanove Pčelica koja je napala ekipu novinara Niške inicijative u pokušaju slikanja javne ustanove sa javne površine, neće se goniti za krivično delo već za kršenje člana 9. Zakona o javnom redu i miru.

Radnica Pčelice je napala ekipu 7.11.2023. oko 12h (u radno vreme) ispred ulaza u zgradu uprave predškolske ustanove Pčelica. Radnica je prvo prišla uredniku Niške inicijative i otela mu telefon iz ruke pri snimanju.

Pčelica i Zakon JRM
Kazna za ovaj prekršaj je od 20.000-100.000 dinara

Napad je usledio kada je radnica uprave Pčelice videla Nonića kako slika, prišla je odmah uz povike i otrgla mu je telefon iz ruke dok je snimao. Odbila je da vrati telefon i pokušala da se udalji, u trenutku je Nonić iskoristio nepažnju te osobe i istrgao joj je nazad telefon koji usled toga pao na zemlju.

Sve vreme je osoba vikala i u više navrata nasrtala na Nonića i snimateljku, upućivala pretnje, uvrede i omalovažavala ekipu nonivnara. Radnik obezbeđenja nije reagovao da smiri situaciju iako se sve dešavalo na javnom prostoru i izvan objekta.

Policiju su novinari pozvali odmah, kao i kontakt tačke u Policiji i Tužilaštvu koji su zaduženi za napade na novinare. A.P. je bila vidno uznemirena, što je konstatovao i nalaz Hitne pomoći, koji kaže da je A.P. imala povišen pritisak i broj otkucaja. U policijskoj upravi su svi pristuni davali izjave, dok su svi snimci sa telefona novinara dati odeljenju “krimo tehnike”.

Informacije koje imamo je da se osoba koja je napala novinare na snimku lažno predstavila, kao i da je u rodbinskim vezama sa direktorkom Svetlanom Mitić, kao i da je ista osoba “šefica” u upravi Pčelice.

U odgovoru uprave Pčelice pokretu Srce u Nišu (Srbija centar Zdravka Ponoša), a sve vezano za zahtev za pristup informacijama od javnog značaj koji su uputili sa pitanjem da li je pokrenut disciplinski postupak protiv radnice, uprava Pčelice je između ostalog i ovo napisala:

Pčelicin odgovor za nasilje
Pčelica navodi da je možda radnica žrtva nasilja

Evo i rešenja Osnovnog javnog tužilaštva o odbijanju krivičnog gonjenja kao i predloga za prekršajno gonjenje:

 

Author