VodovodVodovod

Privatna klinika koja se nalazi iza Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, ipak je posle više stopiranja i prepirke u javnosti priključena na vodovodnu mrežu. Povodom ovog slučaja, bivši Gradonačelnika a sada direktor UKC Niš Zoran Perišić i sadašnja Gradonačelnica Dragana Sotirovski ušli u međusobne prozivke preko medija.

Privatna klinika je u ovom slučaju dobila proključak tek pošto je Republička direkcija za imovinu “presekla”. U samom dokumentu se navodi da grad Niš ima pravo da isti objekat priključi na vodovodnu mrežu. Iz drugih izvora dobijamo podatak da je moguće da se čak podigne parnica koju će na jedna ili drugi način da plate građani, zbog izgubljene dobiti koju je potencijalno vlasnik klinike mogao da ima.

Vodovod
Privatna klinika ipak priključena na mrežu, svi su štitili zakon samo?

Dr Zoran Perišić je na konferenciji za novinare izjavio povodom ovog problema da je klinika priključena tek nakon što je grad obezbedio dokument iz Republičke direkcije za imovinu. Po rečima Zorana Perišića, on je samo tražio da se ispoštuje procedura, jer je štitio interese Republike Srbije.

dr Zoran Perišić
dr Zoran Perišić štitio samo interese republike

Po rečima sagovornika, ova potvrda je bila potrebna samo zbog Dr Zorana Perišića, jer u drugim i sliučnim slučajevima, grad izdaje rešenje o raskopavanju i bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu.

Repzublička direkcija za imovinu
Rešenje kojim se daje za pravo priključenje

Po podacima do kojih smo došli preko više izvora, sam problem je nastao tako što je u prethodnim godinama, linija između ulice i same parcele na kojoj je Klinički centar “nekim čudom izbrisana”, dok su u to vreme nadležni u gradskoj upravi bez prigovora dopustili da ulica jednostavno “nestane” iako u istoj ulici Petra Seratlića postoji veći broj objekata.

Po rečima sagovornika, prava osoba koja bi trebala da se za to pita jeste bivši načelnik objedinjene Gradske uprave grada Niša Ljubiša Janić.

Kako je za N1 Perišić potvrdio, Janića je angažovao 4. januara 2022. na tri meseca, jer jako dobro poznaje „iskustvo i rad gospodina Janića”.

Radan Ilić, koji je bio dugogodišnji savetnik za pravna pitanja, prešao je u notare, pa je to mesto ostalo upražnjeno. Smatram da u ovom periodu, dok ne odlučim ko će biti novi savetnik, procenio sam da mi treba čovek njegovog znanja… rekao je Perišić.

Janić
Janić kao “AS” URS-a i naprednjaka?

Pošto Janić nije na javnoj i odgovornoj funkciji više, nije moguće da mu se postave pitanja o ovom slučaju u javnom interesu. Po podacima koje smo dobili od sagovornika, u vreme kad je ova ulica “nestala” oko 2012/2013. godine, načelnik uprave za imovinu je bio Ljubiša Janić, a Gradonačelnik Zoran Perišić.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.