Desničari i mediji

Presuda kojom je osuđeno više lice za napad i bodenje nožem u leđa studenta Uroša Janića na niškom keju zbog majice sa antifašističkim natpisom, ukinuta je od strane Višeg suda u Nišu. U istoj ukinutoj presudi, jedan od prijatelja napadnutog Uroša Janića, Đ.Đ. takođe je osuđen iako su sve izjave oštećenoj Janića i dokazi na suđenju i u predistražnom postupku govorili da Đ.Đ. te večeri nije bio “agresor” već se radilo o nužnoj samoodbrani.

Presuda je ukinuta zbog “bitnih povreda odredaba krivičnog postupka” i u obrazloženju se traži da se pojedinačno ceni svaka odbrana, jer je Viši sud utvrdio da sud nije sa jednakom pažnjom cenio sve dokaze i odbrane.

Pre više od četiri godine, studenta Uroša Janića i njegovog prijatelja su napali na niškom keju jer se napadačima nije svidela majica koji je nosio sa antifašističkim natpisom. Janić je zadobio i lake i teške telesne povrede kao i više uboda nožem u leđa. Njegov prijatelj sa kojim je bio napadnut, našao se zbog kvalitetne istrage nadležnog tužioca na optuženičkoj klupi sa napadačima.

Više od polovine ročišta je do sada otkazano, a više od tri meseca je trebalo da se održi prvo saslušanje povodom napada juna 2019. godine. Optužnica je podignuta za oko godinu dana.

Detalje o celom procesu do tada smo izneli u ovom tekstu. 

Detaljan tekst o samom incidentu možete pročitati i na ovom linku.

Zbog protesta protv nacizma u Nišu, kao i šetnje sedam dana posle samog napada, na adresu redakcije stigle su i pretnje. Tokom šetnje nedelju dana kasnije, kolona je prošla pored grupe mladića u kojoj je po rečima Janića bio i momak koji je učestvovao u napadu na njega.

U povezanom postupku posle ove šetnje i pokazivanja nacističkih pozdrava, Tužilaštvo je uputilo Prekršajnom sudu prijavu, gde smo lično saznali da prisutni na snimku, njih trojica, biće sankcionisani za lakši prekršaj, kao i da im je odbrana bila da “nisu znali o čemu se radi u tim pozdravima” i da su oni studenti.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.