Nacizam

Autor: Medijska Kutija


  • Protiv N.R.(34) danas je u Osnovnom sudu u Nišu podignut optužni predlog za krivično delo delo teška telesna povreda, koje je kvalifikovano kao zločin iz mržnje
  • On se tereti da je 21. maja prošle godine nožem ubo studenta Uroša Janjića zato što je, kako tvrdi Janjić, nosio majicu sa antifašističkom porukom
  • U OJT su naveli da su zbog učestvovanja u tuči optužni predlozi podneti i protiv Z. A. (22) i Đ. Đ. (25) iz Niša i K. M. (22) iz Huma
  • Iako je niška policija podnela prijavu i protiv Janjića za učešće u tuči, on nije obuhvaćen predlogom tužioca
  • Posle ovog nemilog dogaja u Nišu su organizovane dve antifašističke šetnje

U Osnovnom sudu u Nišu danas je podnet optužni predlog protiv Nišlije N. R. (34) za krivično delo teška telesna povreda, koje je kvalifikovano kao zločin iz mržnje jer je 21. maja prošle godine nožem ubo studenta Uroša Janjića zato što je, kako tvrdi Janjić, nosio majicu sa antifašističkom porukom.

– Osnovno javno tužilaštvo(OJT) u Nišu je nakon sprovedenog dokaznog postupka, dana 31. jula, Osnovnom sudu u Nišu, podnelo optužni predlog protiv N. R. (34) iz Niša, zbog krivičnog dela teška telesna povreda iz čl.121 st.1 Krivičnog zakonika u vezi čl. 54a Krivičnog zakonika, učinjenog na štetu U. J. Krivično delo je kvalifikovano kao delo učinjeno iz mržnje-navodi se u saopštenju OJT.

Niška policija je vrlo brzo nakon tog incidenta podnela pet krivičnih prijava, među kojima je i ona protiv N.R. kome se stavlja na teret nanošenje teških telesnih povreda, ali i protiv samog Janjića zbog učešća u tuči.

Mađutim, posle više od godinu dana u optužnom predlogu tužioca, sa najtežim krivičnim delom koje mu se stavlja na teret, našao se samo N. R.

U OJT su naveli da su zbog učestvovanja u tuči optužni predlozi podneti i protiv Z. A. (22) i Đ. Đ. (25) iz Niša i K. M. (22) iz Huma. Iako je policija ranije podnela prijavu i protiv Janjića on nije obuhvaćen predlogom tužioca, pa se pretpostavlja da je ta prijava odbačena.

Nacizam
Nacistički pozdravi na niškom Keju; foto: Facebook/printscreen

Ovaj nemili događaj na Nišavskom keju kod spomenika Nadeždi Petrović uznemirio je građane Niša i Srbije zbog činjenice da je mladić uboden samo zato što je nosio majicu sa antifašističkom majicom. Posle toga je tadašnji odbornik u Skupštini Niša Srđan Nonić organizovao dve antifašističke šetnje, ali se na prvoj pojavila grupa mladića koji su uzvikivali “ “Živeo Nedić”, “Živeo Ljotić” i “ Srbija Srbima”. Ti mladići, za koje mnogi tvrde da su pripadnici neonacističkih i desničarskih grupa, kolonu su pozdravljali uz nacističko salutiranje rukom uvis, ali niko od njih nije priveden.

 

 

Author