Prvi Romski kulturni centar u Srbiji, otvoren je u Nišu 5. maja prošle godine, veče uoči najvećeg praznika romske populacije, Đurđevdana.

Ovaj centar predstavlja prvu instituciju u Srbiji koja bi trebala da se bavi očuvanjem kulture Roma, a ujedno predstavlja i ostvarenje njihovog dugogodišnjeg sna.

Svečanom otvaranju prisustvovali su mnogobrojne ličnosti iz sveta romske kulture i zvaničnici grada predvođeni Gradonačelnikom Darkom Bulatovićem.

Za adaptaciju i renoviranje prostora bivše Mesne zajednice 12. februar, u kojoj se nalazi RKC, iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 30 000 evra.

Napravljen je po prvi put u našoj zemlji jedan iskorak i prešli smo sa reči na dela. Zajednički smo uspeli da ostvarimo ovaj projekat i nastavićemo dalje da radimo. Ovo je jedan u nizu projekata podrške romskoj zajednici u našem gradu. Romi grada Niša imaju podršku svoga grada, rekao je između ostalog gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Ipak, i pored velikih najava, finansijske pomoći grada i donacija drugih udruženja, prostor koji je trebao da okuplja mlade Rome i pomogne im u kulturnom stvaralaštvu, danas stoji prazan, a građani koji žive u blizini govore da je to česta pojava te da nisu sigurni da li RKC uopšte radi.

Folklor sekcija se ne održava od nove godine, bilo je oko 12 korisnika od juna meseca 2019. godine, a na raspustu su do maja 2020. godine po rečima osobe koja vodi ovu sekciju Ivana Derviševića, koga smo kontaktirali i koji nam je i dao izjavu sa ovim detaljima.

Nismo našli podatke koje još sekcije rade i da li rade sem folklora.

Razlog za ovo je činjenica da nema grejanja u objektu, tako da realno nema mogućnosti korišćenja u hladnim mesecima. Očigledno o tome niko nije razmišljao pri rekonstrukciji.

U vreme Korone, ovaj objekat se koristio za podelu paketa pomoći Romima, šta nam je i sam Dervišević objasnio.

Povodom RKC-a kontaktirali smo i Svetislava Jovanovića iz Nacionalnog saveta Roma, ali nam je odgovorio samo mejlom jer nije hteo da priča telefonom. Odgovori na pitanja su bili neprecizni i šturi. Na svom FB profilu Jovanović kritikuje građane koji protestuju, dok je jako puno objava u promo stilu za SNS i Predsednika Vučića.

Za vreme izbora profilna fotografija mu je bila “Za našu decu” gde se i sam slikao sa svojom porodicom.

Svetislav Jovanović, Foto printscreen facebook

Sa druge strane Romi sa kojima smo pričali, nisu zadovoljni radom samog centra, jer po njhovim rečima nisu samo Folklor i paketi pomoći ono što treba Romskoj zajednici.

Druga strana priče jeste i činjenica na kojoj insistiraju Romi koji su kritički nastrojeni, da svi koji su na čelu “raznih pokreta za Rome” su ustvari saradnici SNS-a i da rade samo i isključivo za svoje interese.

SVI su se dobro ovajdili, a za rome nikakvog suštinskog pomaka nije bilo, niti će biti. Prave razne projekte, voze dobra kola, decu su zapošljavali gde su stigli po javnoj upravi, kupuju stanove, a Romima nikakvog napretka, rekli su za Nišku Inicijativu sagovornici koji nisu hteli da javnost zna ko su jer se plaše odmazde.

Ovaj najveći projekat za Rome, kako ga je nazvao i sam Osman Balić na otvaranju na kome su bili aktivisti Niške Inicijative, je stajao mahom prazan.

Objekat i dalje stoji u istom stanju kao i kad je slikan i sniman zadnji put.

Nismo uspeli da dobijemo odgovore od Tijane Đorđević Većnice za socijalna pitanja jer se ne javlja na telefon, Srđana Savića Direktora Niškog kulturnog centra, dok se većina članova Gradskog Veća ne javlja na telefon.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.