Niška inicijativa

Niška inicijativa, zajedno sa aktivistom Milošem Boškovićem, uradila je danas akciju skretanja pažnje javnosti na veliki problem zagađenja vazduha u gradu.

Tokom decembra mediji su izveštavali a stručnjaci upozoravali da je zagađenje vazduha i do šest puta veće od dozvoljenog.

Naš grad se tokom decembra prošle godine pet puta našao u “crvenoj zoni” kada je reč o prisutnosti PM 2.5 čestica, dok je već u prve dve nedelje januara taj negativni rekord oboren.

Ne pomaže ni to da će se tokom narednih par godina na ulicama grada i dalje svakodnevno nalaziti autobusi sa EURO 3 motorima koji predstavljaju jedne od najvećih zagađivača.

Iako se iz budžeta grada izdvajaju sredstva za finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine, nikakav napredak nije vidljiv, već se radi o tipičnom davanju sredstava režimskim organizacijama.

Imajući u vidu sve češće zalaženje u “opasnu zonu” kada su u pitanju merenja zagađenosti vazduha u Nišu, shvatili smo da pomoć nije neophodna samo građanima već i spomenicima koji predstavljaju znamenitost grada.

Uz pomoć jednog od najaktivnijih aktivista kada je reč o “otrovnom” vazduhu, Miloša Boškovića, sada maske za disanje imaju i Nadežda Petrović, Šaban Bajramović, Kalča i drugi.

Šaban Bajramović
Nonić i Bošković
Narodni heroj
Kalča, Čapa i Sremac
Sremac
Legendarni trio
Čapa
Čuveni trojac
Kalča
Exit full screenEnter Full screen
previous arrow
next arrow
 

Ovom akcijom želimo da skrenemo pažnju javnosti i pre svega vodećim ljudima u gradu da je krajnje vreme da njihove Komisije, odbori i sekretarijati počnu da se bave svojim poslom i osmisle strategiju kojom će umanjiti prisutnost materija štetnih po zdravlje građana.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji godišnje od posledica zagađenja vazduha umre 6000 ljudi!

Peticije se potpisuju širom zemlje, građanske inicijative pokreću, ali za sada osim postupka kontrole Ministarstva zaštite životne sredine od strane Zaštitnika građana nema konkretnog rešenja, već se ono svodi na reči ministra Trivana “da li nam je važnije da imamo čist vazduh ili da vozimo loše automobile?”.

Author