Niška inicijativa

Od početka rada sajta Niške inicijative 10. Oktobra, proteklo je nešto više od dva i po meseca. Za to vreme, prema zvaničnoj statistici, sajt je bio posećen preko 70 000 puta.

Najčitanija priča bila je o Načelniku Komunalne Milicije i njegovom primanju plate dok je radio na Aljasci, zatim info tekst o Hidrocentralama na Nišavi i onaj o Požaru na Staroj planini.

Pažnju čitalaca privkulo je i istraživanje o Nišlijskoj mehani – kafani koja ne može da se sruši jer je jača od bilo kog zakona.

Naravno tu je i ono istraživanje kojem smo posvetili najviše pažnje – Kupovina džipa od 100 000 € kao i dodatne opreme za vozilo u vrednosti od 80 000 u Niškoj Banji, koje za rezultat ima pokrenutu istragu pred Višim tužilaštvom u Nišu.

Veliki broj deljenja i komentara na našoj Fejsbuk strani bilo je za svaku od navedenih tema, ali je ubedljivo najviše dobio Načelnik Komunalne milicije sa svojim radnim i turističkim aktivnostima u isto vreme.

Zašto nemamo opciju komentara?

Opciju komentara i lajkova ispod tekstova isključili smo prvenstveno jer nismo želeli da omogućimo Bot-službi iz centrale SNS-a da komenatriše, lajkuje, vređa i kreira javno mnjenje kroz ovaj biznis manipulacije.

Imamo aktivnu Fejsbuk stranu gde mogu, ukoliko smeju, pod svojim imenom i prezimenom da se iživljavaju do mile volje.

Imperativ u našem radu jeste prvenstveno istina, adekvatno pronalaženje dokumentacije, razgovor sa građanima, terenski rad, uvid u društvene mreže, izveštaje i manipulacije režimskih medija.

Puno puta su upravo oni ti koji nam kroz svoje izveštavanje u stilu “Damage control-a” najviše pomognu, pa onda znamo da li smo na pravom putu i da li smo ih dirnuli gde ne treba.

Ideja nam je da građani bez interesnih poluga finansijera i političkih grupacija saznaju golu istinu i informišu se o svim važnim temama koje neće naći u lokalnim medijima.

I da, ono najvažnije: do sada, za rad na sajtu, pisanje, izveštavanje sa terena, nabavku sitne opreme koju koristimo nismo uzeli dinar ni od koga.

Niko nas ne finansira, sve radimo iz sopstvenih izvora i entuzijazma, želje za istinom, pravdom i boljim društvom u kome živimo.

Nismo dobili donaciju od nijedne fondacije, nijedan konkurs nam nije dodelio nikakva sredstva, nijednu plaćenu ili bilo kakvu drugu reklamu nemamo na našem sajtu.

Osporavanje rezultata

Napadani smo od strane režimskih medija, političara, raznih povlašćenih grupacija o kojima smo pisali, ali najinteresantnije jeste bilo omalovažavanje od strane određenih novinara koji “nisu na strani vladajuće koalicije” kao i “opozicionih” trbuhozboraca.

Ali mi shvatamo zbog čega je to. Bili bismo zabrinuti da smo svima po volji, jer bi to značilo dane radimo dobar posao.

Želimo da istaknemo da se za ovo vreme niko od pomenutih u našim istraživanjima nije javio da demantuje navedene činjenice, ali isto tako da niko od njih nije smatrao važnim da odgovori na naša pitanja i objasni građanima gde je potrošen njihov novac i za šta.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su nam ukazali poverenje, pružali podršku, čitali naše objave, gledali snimke iz Skupštine…

Hvala i onima koji su nam dostavljali fotografije Džibera, davali dokumentaciju i informacije koje nismo mogli da dobijemo od institucija i tako nam pomagali da dođemo do istine, jer smatramo da je istina na našoj strani.

Testament našem radu jeste zvanična statistika koju vidimo na sajtu i naravno prethodno pomenutih preko 70 000 pregleda malo pre nove godine za oko dva i po meseca.

“Hvala im što postoje”, a vama građanima Srećna nova godina.

Mala i vickasta ekipa Niške Inicijative.