Pola miliona poseta je izbrojao sajt Niške Inicijative. Mali tim koji stoji iza sajta, kao i veći broj građana koji su “prijatelji redakcije” su zaslužni za ovaj mali uspeh u globalnim brojkama, ali veliki za sve nas.

Zašto je veliki uspeh za nas ova brojka od pola miliona? Zato što nismo do ovog uspeha došli ni sa jednim dinarom donatora, fondova, sponzora, konkursnih para. Sa nula dinara na računu smo postigli ove ciljeve.

U zadnjih nekoliko meseci najčitaniji tekstovi su u statistici ispod:

Interesantno je da je tekst o sportu na petom mestu, što dokazuje da je sport iz perpektive analize poslovanja, rada i primene zakona, ipak bitan građanima.

Javnost je uzdrmana slučajem skorašnje saobraćajne nesreće kao i delovanjem institucija povodom ovog slučaja na Bulevaru Medijana. Tekstovi koji su se bavili ovom temom su bili jako puno posećeni i čitani.

Trudimo se da svi tekstovi koje pišemo i objavimo, sadrže činjenice, da imamo dokumentaciju koja potkrepljuje pisanja. U fokusu su sve teme koje utiču na život građana u Nišu, kao i rad javne uprave u gradu. Ne bavimo se vremenskim prognozama i izveštajima sa fudbalskim utakmica između Napretka i Budućnosti. Šminkeraj u politici nas ne zanima. Interesantno je da nam ne šalje saopštenja nijedna politička organizacija. Pitamo se zbog čega?

Sarađujemo sa osobama od integriteta, sa nekima nećemo nikad da sarađujemo, iz etičkih i moralnih razloga. Radimo intervjue, zovemo zvaničnike, funkcionere i političare da im postavljamo pitanja o njihovom radu. Nećemo to da prestanemo da radimo, oni treba da odgovaraju građanima, ne samo da uživaju u privilegijama za naše novce.

Ne krademo i prepričavamo tuđe tekstove, radimo i pišemo samo svoje tekstove. Tekstove koje prenosima, prenosimo u skladu sa svim pravilima novinarske struke. Biramo i čije tekstove prenosimo i koje tekstove prenosimo.


Šta je sa Facebook stranom?

Na našoj Facebook strani imamo preko 9.000 lajkova i oko 15.000 pratilaca. Hvala na poverenju i za našu FB stranu.

U toku jučerašnjeg dana, Facebook strana je bila posećena skoro milion puta od strane građana. Hvala i na tome, nastavićemo dalje sa još više elana. Statistika kaže da nas posećuju ljudi koji žive po celoj Evropi, dok dosta čitanja imamo i na američkom kontinentu.

Ideja kojom smo se nosili je bila da novinarstvo i aktivizam podignemo na viši i drugačiji nivo, ne na foteljaški, već na interaktivni, običan, prizemni, građanski, realan. Stavljamo se prvo u poziciju građana, jer smo to svi mi na prvom mestu. Mislimo da smo na dobrom putu.

Da, bili smo vređani, omalovažavani, diskreditovani, ali to nam samo govori da smo na dobrom putu, jer jasno čitamo sve te znakove.

Nastavićemo i dalje da radimo na isti način, jedina svetinja su činjenice do kojih dolazimo, kao i istraživanja i lansiranje činjenica koje su ponekad na videlu, ali običan građanin ne može da ih prepozna, detektuje.

Hvala građanima što nas prate, a ostalima uvek ista poruka:

“Hvala im što postoje”.

Tim Niške Inicijative

 

Author