Sport

Nakon objavljivanja rezultata za finansiranje sportskih klubova u Nišu, odbornik Srđan Nonić podneo je krivičnu prijavu protiv Gradonačelnika Darka Bulatovića, većnika za sport Branislava Kačara, šefa Odseka za sport i svih koji su glasali da se Sportskom savezu Niša odobri oko 15 miliona dinara za programe u 2020. godini.

Odbornik Niške inicijative obavestio je pre samog objavljivanja ovog konkursa predsednika Komisije za sport prof. dr. Milovana Bratića o dve pravosnažne presude koje su u septembra 2019. donešene protiv Sportskog saveza Niša, a tiču se njegovog poslovanja.

Prema Zakonu o sportu, organizacija koja je kažnjena iz oblasti finansijskog poslovanja, za šta i jesu bile ove presude, ne može da se finansira iz budžeta u naredne 2 godine.

Presude i kompletna dokumentacija su prosleđeni u dopisu komisiji, ali svi zajedno nisu uzeli u obzir ove činjenice.

Ono što su članovi Komisije uradili tokom procesa jeste da su za mišljenje pitali gradsko pravobranilaštvo, ali smo od izvora u gradskoj upravi dobili informaciju da je ovaj organ postupio ispravno i proglasio se nenadležnim.

Odsek za inspekcijske poslove Ministarstva omladine i sporta, koji je i nadležan za primenu ovog zakona, nije ni pitan, niti je traženo mišljenje povodom ovog pitanja od strane nadležnih u gradu – kaže Srđan Nonić.

Nonić dodaje da podnošenje prijave ne treba da čudi, obzirom da je u dopisu koji je prethodno dostavio predsedniku komisije za ocenu programa u sportu, Milovanu Bratiću, naveo da će biti podnešena krivična prijava protiv bilo koga ko postupi suprotno navedenim činjenicama.

Krivična prijava se odnosi na nenamensko trošenje budžetskih sredstava, za šta je zaprećena zatvorska kazna od 3 godine.

“Sada je na potezu Više tužilaštvo, koje će najverovatnje ili odugovlačiti slučaj, ili ga odbaciti kao pravi osiguravač vlasti kakav i jeste”, zaključuje Nonić.

Preko tri miliona evra je raspodeljeno raznim sportskim klubovima i organizacijama na konkursu, obzirom da većina klubova uspehe ostvaruje zahvaljujući inostranim igračima, a ne “našoj” deci, ne znamo kako to građani osećaju na svojoj koži, odnosno šta su dobili za ovoliki novac.

Uskoro još informacija o ovom slučaju kao i drugim nezakonitim procesima u sportu.