Pčelica

Pčelicin rad sa decom po više aspekata Ministarstvo prosvete ocenilo je kroz spoljašnje vrednovanje sistema “kritičkog prijatelja”. Kvalitet vaspitno obrazovnog rada kao i podrška deci i porodici, ostvaren je sa ocenom “2” i “3”, gde se procena standarda radi sa ocenama od 1 do 4.

Pcelicin rad je ocenjivan u samo četiri obdaništa, ocenu “2” su dobila dva obdaništa, dok su ocenu “3” dobila druga dva obdaništa u ocenjivanju. Nijedno vrednovano obranište nije dobilo najvišu ocenu “4”.

Dva obdaništa koja su izabrana od strane uprave za ocenjivanje su novo obdanište u Brzom Brodu “Brodić” ortvoreno prošle godine) i Plavi Čuperak, renoviran kompletno 2015. godine.

Po rečima sagovornika, ovo vrednovanje rada je sada lošije od istog ocenjivanja 2017. godine.

Aspekti koji su vrednovani su: fizička sredina koja utiče na razvoj dece, socijalna sredina i podsticaj na razvoj dece, planiranje i programiranje vaspitno-obrazovnog rada kao i funkcija podrške dečijem učenju i radu.

Pčelica i vrednovanje rada
Pčelicin rad se vrednovao sa ocenom “2” u dva obdaništa

Na svim ovim poljima, zabeležen je pad u odnosu na prethodno vrednovanje koje je rađeno 2017. godine, gde je vrednovan mnogo veći broj obdaništa,  a koja su tada dobila maksimalnu ocenu “4”.

Informacije do kojih smo došli kao redakcija govore da se pedagoški kolegijumi ne održavaju, da je stručna služba degradirana i da nije uključena u stručni rad. Stručnu službu u Pčelici čine pedagozi, psiholozi, profesori fizičkog i muzičkog vaspitanja.

Pored svih navoda za ovaj tekst, jako veliku pažnju privukao je i tekst sa izgledom obroka za decu u vrtićima Pčelice.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.