Komunalna milicija

Komunalna Milicija grada Niša je ušla u postupak javne nabavke uniformi. Na ovu odluku su došli jer proces javne nabavke moraju da započnu u ovoj godini da bi sredstva predviđena budžetom bila preneta u sledeću godinu.

Po informacijama do kojih smo došli, postupak za nabavku je krenuo suprotno činjenicama da Skupština grada nije donela odluku o samom izgledu uniformi za Komunalnu Miliciju grada Niša. Zadnja odluka po kojoj su kupljene uniforme na poslednjoj nabavci, nije usklađena sa Zakonom o Policiji, dok dosta drugih akata po kojima radi Komunalna Milicija nisu usaglašeni ni sa Zakonom o Komunalnoj Miliciji.

Zakon o Policiju zabranjuje da drugi organi imaju istu boju uniformi, pa je tako zadnja javna nabavka uniformi u Komunalnoj miliciji u koju smo imali uvid, bila suprotna u odnosu na više zakona.

“Javna nabavka je krenula, trenutno je stopirana iz Gradske uprave, akti nisu usaglašeni” bio je komentar sagovornika koji nam je dostavio informacije iz gradske uprave.

Po uvidu u zadnju odluku iz 2009. godine, uniforme koje sada nose Komunalci, nisu u skladu sa objašnjenim izgledom u samoj odluci grada Niša. Naravno, kao i sve druge nepravilnosti koje su prijavljivane, kao i činjenica da ova organizacija grada ima i Uzbunjivača, neće da spreče da određena interesna grupa i dalje radi kako hoće, dok Više Tužilašrvo vodi višegodišnje predistražne postupke koji traju “koliko treba”.

Niška inicijativa
Priča o Načelniku Komunalne milicije privukla najviše aktivnosti na stranici Niške inicijative; foto: printscreen

Akti po kome radi sama Komunalna Milicija grada Niša nisu usaglašeni sa Zakonom o Komunalnoj Miliciji, dok trenutno rukovodstvo poznatije kao “familija” unutar samih komunalaca, ne ispunjava uslove po novom zakonu da budu na funkciji. Naime sam Đorđević je i u televizijskim nastupima rekao da nema aspiraciju da više bude načelnik, pa eto prilike da se ispoštuje zakon i njegov nedostatak aspiracije.

Načelnik Komunalne Milicije može po zakonu da bude samo lice koje ima završen sedmi stepen pravnih nauka, što Đorđević nema od kvalifikacija.

Načelnik Đorđević od 2018. godine nije podneo godišnji izveštaj rada Komunalne Milicije Skupštini grada Niša, niti bilo kakav plan razvoja i rada koji treba da ima Komunalna Milicija.

Povodom pitanja nabavke samih uniformi, posalali smo sms načelniku Đorđeviću, ali se po staroj navici ne oglašava.

Pitaćemo ga uživo, nije problem.

Više tekstova o ovoj omiljenoj organizaciji svih građana Niša možete pročitati na linku sa svim tekstovima.

 

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.