pozorište u Nišu

Niško pozorište je nastupilo na Sterijinom pozorju sa predstavom “Noćne frajle” u kome igra dobar deo niškog ansambla. Ova predstava o kojoj su izveštavali svi mediji u Nišu u “pompeznim najavama” krajem 2022. godine, dobila je najlošiju ocenu publike (3.08), dok sa druge stane stručni žiri nije dodelio nijednu nagradu ovoj predstavi.

Niško pozorište je uspelo da bude na samom festivalu, što je jako pohvalno, rekao je u odgovoru na pitanja Spasoje Milovanović direktor niškog teatra. Upitan da li ima veze to što je Milivoje Mlađenović seletor “Sterije” a na “Teatru na raskršću” je kritičar festivala, pa da je zato niška predstava uspala da uđe u repertoar festivala, Milovanović je rekao da to apsolutno nema nikakve veze jedno sa drugim, da je to smešna konstatacija i da ne trebe da se bavimo time.

Spasoje Milovanović
Niško pozorište je postiglo uspeh pojavljivanjem na samom festivalu. Milovanović i Većnica za kulturu Niša Anastasov

Milovanović je pojasnio da se dešava da i druga velika pozorišta “loše prođu” u jednoj godini pa da “pobede sledeće godine” na festivalu. Na pitanje zbog čega nijednu drugu nagradu žirija pored ocene publike, Milovanović je ocenio da se i to dešava, i da to nije ništa strašno, jer su skoro sve nagrade pokupile samo dve predstave .

Sterijino pozorje
Sterijino pozorje

Podaci o samoj posećenosti svih predstava u Nišu se vode u samoj upravi pozorišta, pa je na pitanje koliko publike je ova predstava imala pri izvođenjima, pojasnio da nekad bude puna sala a nekad nekoliko ljudi samo gleda predstave.

U prethodnim tekstovima o pozorištu smo se bavili “predstavom za izvršitelje” kao i radom samog pozorišta koji možete videti na ovom linku.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.