Klimatske promene su problem koji se odražava na sve sfere našeg života i o kome se dosta piše ali se nedovoljno čini kako bi se sprečile. Kako bismo znali šta treba preduzeti, prevashodno moramo biti upoznati sa suštinom klimatskih promena, šta one stvarno predstavljaju, koji su uzroci i kako se boriti protiv klimatskih promena.

Najbolje oruđe u ovoj borbi je znanje koje treba sticati još u osnovnoj školi. Nažalost školskim programima za osnovne škole nije predviđena edukacija na temu klimatskih promena. Zato je PROTECTA uz podršku Ministarstva životne sredine Republike Srbije osmislila i realizovala projekat „Klima se klima sa svima“ za niške osnovce. Projekat je usmeren na razvijanje ekološke svesti kod mladih, učenika sedmog i osmog razreda osnovnih škola u Nišu kao i edukaciju mladih kako bi im ukazali na načine kako se kao pojedinci mogu uklјučiti u borbu protiv klimatskih promena. U okviru projekta pripremlјena je i distribuirana po školama brošura koja je prilagođena ovom uzrastu a obrađuje temu klime i klimatskih promena.

Koliko su mladi razumeli pojam klime i klimatskih promena PROTECTA je proverila kroz onlajn kviz znanja „Klima i JA“ koji je upravo realizovan, i na kome je učestvovalo 44-oro učenika iz 11 niških osnovnih škola.

Najbolje rezultate na kvizu ostvario je tim učenika iz OŠ Ivan Goran Kovačić iz Niške Banje dok drugoplasirani tim dolazi iz OŠ Vojislav Ilić Mlađi iz Huma. Treće mesto ravnopravno dele timovi učenika iz OŠ Ratko Vukićević i OŠ Stefan Nemanja. U pojedinačnim ostvarenim rezultatima prvo mesto je pripalo Katarini Gavrilović učenici osmog razreda OŠ Vojislav Ilić Mlađi iz Huma, drugo mesto osvojila je Anka Milić, učenica sedmog razreda iz OŠ Ivan Goran Kovačić iz Niške Banje dok je treće mesto zauzeo Aleksa Stanković iz OŠ Ratko Vukićević.

Svi učesnici kviza su pokazali visok nivo znanja i interesovanja za temu klimatskih promena, pa su iz PROTECTA-
e obezbedili prigodne nagrade za sve i najavili uskoro ponovno druženje na temu klimatskih promena.

Author