Niška inicijativa

Na sednici Skupštine grada Niša koja je počela ovog jutra u 9 časova i na čijem se dnevnom redu našlo usvajanje predloga o budžetu za 2020. godinu, prisutni odbornici odbili su predlog Niške inicijative da se u dnevni red uvrsti predlog akta o osudi nasilja.

Na zasedanju Skupštine koja u ovim trenucima još uvek traje, odbornici Niške inicijative predložili su da se u dnevni red uvrsti dokument sa nazivom “Akt o osudi nasilja”, kojim bi najviše gradsko telo osudilo svaki vid nasilnog ponašanja.

Odbijanje proširenja dnevnog reda usledilo je nakon ponovljenog glasanja, obzirom da su svi odbornici vladajuće koalicije ne razmišljajući od koga dolazi ovaj predlog podigli ruke i glasali pozitivno.

Nakon ponovljenog glasanja, za predlog izjašnjenja protiv nasilja u gradu glasalo je svega 8 odbornika.

Podrška Aleksandru Obradoviću

Ovakva inicijativa, prema rečima šefa odborničke grupe, Srđana Nonića, nastala je zbog niza događaja u kojima je bila evidentna upotreba fizičkog nasilja.

Slučajevi koje je Nonić pomenuo tiču se studenta Uroša Janjića koji je letos izboden nožem na niškom Keju, situacije kada je načelnik gradske uprave, Ljubiša Janić nasrnuo na njega i tom prilikom mu polomio telefon kao i najskoriji miting SNS-a pod parolom “stop krvavom scenariju”.

Kao znak protesta prisutni članovi Niške inicijative raširili su u skupštinskoj sali transparent na kome je pisalo “Aco, Srbine”, ali je umesto očekivanog lika predsednika Aleksandra Vučića, na njemu stajao lik uzbunjivača iz Krušika, Aleksandra Obradovića.

Nakon što su odbornici raširili transparent, predsednik Skupštine Rade Rajković zamolio je pristalice opozicionog pokreta da isti uklone jer time “narušavaju dostojanstvo Skupštine”, na šta je usledio odgovor da je taj brod odavno otplovio.

Ovakav potez, kako kaže, predstavlja još jedan vid podrške Aleksandru Obradoviću koji se bori za prave stvari u zemlji, nakon prošlonedelje akcije izmene banera na nadvožnjaku koji su uradili zajedno sa aktivistima Gradskog odbora Nove stranke u Nišu.

Author