Aparat

Prema pisanju dnevnog lista Danas, niška klinika za kardiohirurgiju uputila je 24. marta zvanični predlog „svim relevantnim nadležnim organima“ za korišćenje najsavremenijeg aparata koji za 24 sata može da testira čak 1200 uzoraka biološkog materijala na prisustvo korona virusa.

Ovaj aparat stigao je u Niš u toku novembra prošle godine kao donacija Vojske SAD u Evropi.

Ipak, i pored svakodnevnih najava koje poslednjih nedelja dolaze iz republičkog kriznog štaba i Vlade o tome da će uskoro početi masovno testiranje pacijenata na koronavirus, “nadležni” se još uvek ne oglašavaju po pitanju inicijative niške klinike o ustupanju na korišćenje aparata koji bi mogao biti od velike koristi u borbi protiv pandemije.

Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju u Nišu naveo je na svom Fejsbuk profilu da je ovaj aparat marke „Real Time PCR – Quant Studio 5“, u stanju da obavi analizu čak 96 uzoraka odjednom, a da se „rezultati dobijaju za samo dva sata“.

On je u svojoj objavi na ovoj društvenoj mreži naveo da je ovakav aparat „od strane nadležnih svetskih institucija preporučen za ispitivanje biološkog materijala za prisustvo korona virusa“.

Milić je na kraju dodao i to da je njegova klinika spremna da organizuje rad na tom aparatu ili da ga „prebaci na korišćenje tamo gde nadležni organi procene da je najpotrebniji“.

Ćutanje uprave

Niška inicijativa pokušala je da stupi u kontakt sa direktorom Klinike za kardiohirugiju u Nišu, Draganom Milićem tražeći komentar o ovom aparatu i reakciji onih kojima je on ponuđen na korišćenje.

Ipak, Milić na poruke nije odgovorio, dok je za pozive bio nedostupan. Podatke i činjenice koje vam prenosimo, objavljeni su na na njegovom profilu na Fejsbuku.

Informacija da Niš poseduje aparat koji može u toku jednog dana da obradi 1200 uzoraka je vrlo bitna, naročito u trenucima kada je jako mali broj testiranih u Srbiji i Nišu.

Informaciju je uredno objavio na svom Fejsubk profilu pre skoro 10 dana. Od tada nema reakcije, saopštenja i bilo koje poruke ljudi koji su u štabu za vanredne situacije.

Komentar
Milić objasnio funkcionisanje aparata

Situaciju dodatno otežava i to što se već 10ak dana Štab za vanredne situacije grada Niša ne pojavljuje u javnosti niti organizuje konferencije za novinare, na kojima bi bilo moguće postaviti neka od važnih pitanja za javnost.

Žalosno je da se ovakvi resursi ne koriste, ali u poslednje vreme se čini da ovakvo (ne)postupanje nije ništa čudno u organizovanju rada u zdravstvenom sistemu Niša i Srbije.

Informacije koje dobijamo govore u prilog tome. Sam Milić je uredno objasnio da je uređaj donacija, kao i da je moguće da bude ustupljen bilo kojoj klinici kojoj je potreban.

Da li se ovde radi o nemaru, neznanju ili jednostavno nedostatku interesovanja za spostveni posao ostaće da se ispita nakon vanrednog stanja.

Apelujemo na nadležne da se probude i da ne čekaju na naredbu iz Beograda za svaku stvar koju treba da urade.