pištolj

U periodu jul – avgust 2023. u policijskoj stanici Pantelej u Nišu je nestalo 63 pištolja koji su predavali građani u akciji prikupljanja nelegalnih pištolja koja je organizovana posle masakra u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i u selima Duboni i Malom Orašju.

Zbog nestalih 63 pištolja, očigledno nema nikakve reakcije nadležnih, kao da slučajno čekaju da se sve zaboravi. Iako je prvo izašla informacija da se radilo o trofejnom oružju, podaci do kojih je došla naša redakcija iz više izvora govore da se radi o komadima oružja koji su funkcionalni i imaju dobru cenu na crnom tržištu.

Brojevi nestalih pištolja se takođe razlikuju od zvaničnih, ali podaci koje imamo govore da se i u izjavama komandira i ostalih saslušanih, brojke ne gađaju. Tako nam je više izvora potvrdilo da se radi o dosta većem broju pištolja, gde se navodi brojka i od 250 komada, mada nam nikozvanično iz MUP-a zvanično nije potvrdio informaciju.

Pištolji koji su nestali pojavili su se pri hapšenjima

U jednom od hapšenja PU Niš vezano za druga krivična dela, dva pištolja su se pojavila iz grupe nestalog oružja. Iako slučaj nestanka pištolja vodi služba unutrašnje kontrole, javnost nema nikakve podatke o toku istrage, zbog tradicionalno zatvorenog sistema rada.

Poligrafski je ispitan jedan od osumnjičenih u slučaju, ali je isti policajac otišao na “odmor vam zemlje”. Komandir policijske ispostave Pantelej kao i zamenik, niti su suspendovani, niti kažnjeni za nestanak oružja. Načelnik PU Niš Jovica Stojmenović, nekada i radnik Službe unutrašnje kontrole, i dalje je na istoj funkciji posle ovog fijaska.

Podaci koje smo dobili od Osnovnog javnog tužilaštva, i jedini zvanični, govore da ono nije zaduženo za ovaj predmet i da ne nemaju podatke o istom, dok se Više tužilaštvo i posle poziva i mejla sa novinarskim pitanjem nije oglasilo.

Iako smo već pisali o rotaciji komandira i zamenika u PU Niš, sagovornici redakcije nas podsećaju da je nekolicina komandira u PU Niš selektovana za svoje pozicije iz pomoć “kriminogenih elemenata”, pa se uglavnom takvi kadrovi i ne diraju niti snose odgovornost za svoj rad.

Author