besplatni vrtići u Beogradu

Besplatni vrtići su postali u Beogradu razlog za reklamu i sa bilborda. Iako ima višestruko veći budžet, odlučio je za “svoju decu” da obezbedi pored besplatnih udžbenika, jer su Beograđani lošeg materijalnog statusa, i besplatne vrtiće.

Besplatni vrtići u Nišu ne samo da nisu zaživeli, već su svojim ponašanjem i odlukama, genijalci koji vode i grad i predškolsku ustanovu Pčelica, odlučili da se obračunaju sa samohranom majkom dva dečaka koja nije “redovni platiša”, i zbog duga za oba deteta od ukupno 30.000 dinara, decu isteraju iz vrtića. Ukupni budžet Pčelice na godišnjem nivou prelazi jednu milijardu dinara. Pogledajte snimak ovog slučaja ako već niste.

Šta još imamo pored toga?

Neko kaže 500 a neko kaže 600 dece na čekanju, i to je diskutsbilno, jer ne znamo da li je to brojka preko “e-uprave” ili kompletna. Stalno se priča da je brojka od preko 1000 smanjena, ali kao i u drugim slučajeva “statističkog napretka”, možda se i ovde radi o metodologiji brojanja, obzirom da nema mnogo novih vrtića u Nišu koji su primili svu tu decu.

Takođe imamo novootvoreni vrtić Srna na Bulevaru Nemanjića, koji po rečima direktorke Svetlane Mitić na otvaranju, može da primi 110 mališana, dok realno isti pohađa oko dvadesetak.

Svetlana Mitić i Vanja Janačković
Besplatni vrtići u Nišu deluju nestvarno? Mitić i Janačković na konferenciji u Pčelici

Podaci do kojih smo došli govore da je novom vrtiću raspoređeno 8 radnica Pčelice koji sada brinu o oko 20 mališana? Zbog čega je tako, ali prvenstveno da li je tako, pitali smo PR-a ustanove Vanju Janačković SMS porukom, na koju nismo dobili odgovor.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.