Sud

Više tužilaštvo u Nišu odbilo je zahtev za informacijama od javnog značaja vezano za slučaj nestalih pištolja iz niške policije, pravdajući odluku mogućim ugrožavanjem procesa istrage. U zahtevu koji je redakcijski poslat VJT-u, traženo je da se zna ime tužioca koji vodi postupak, ali broj poredmeta radi praćenja slučaja na dalje, kao i u mnogim slučajevima gde smo pratili predmete u istrazi.

Više tužilaštvo nije dalo nijedan detalj oko istrage, u potpunosti zanemarujući interes javnosti i važnost slučaja koji je u pitanju. Više izvora redakcije je potvrdilo da se “čudne” stvari dešavaju vezano za ovaj slučaj, ali u interesu javnosti poželjno je pored izvora za informisanje javnosti, imati zvanične podatke nadležnih organa, koji sve česšće smatraju da njihov posao i učinak nije nešto što javnost treba da zna.

Više tužilaštvo
Više javno tužilaštvo Niš

Odluka da se ne saopšti nijedan detalj u istrazi, donosi novi nivo tajnosti u rad Višeg tužilaštva, koje građani i javnost treba da poznaju po rešavanju ozbiljnih slučajeva, naročito koruptivnih i ozbiljnijih kriminalnih dela.

VJT odluka Borica Mitić
Više tužilaštvo:  odluku potpisuje glavni viši javni tužilac Borica Mitić

Šta smo saznali o ovom slučaju do sada iz više izvora od pre 10 dana:

Pištolji koji su nestali pojavili su se pri hapšenjima

U jednom od hapšenja PU Niš vezano za druga krivična dela, dva pištolja su se pojavila iz grupe nestalog oružja. Iako slučaj nestanka pištolja vodi služba unutrašnje kontrole, javnost nema nikakve podatke o toku istrage, zbog tradicionalno zatvorenog sistema rada.

Poligrafski je ispitan jedan od osumnjičenih u slučaju, ali je isti policajac otišao na “odmor vam zemlje”. Komandir policijske ispostave Pantelej kao i zamenik, niti su suspendovani, niti kažnjeni za nestanak oružja. Načelnik PU Niš Jovica Stojmenović, nekada i radnik Službe unutrašnje kontrole, i dalje je na istoj funkciji posle ovog fijaska.

Podaci koje smo dobili od Osnovnog javnog tužilaštva, i jedini zvanični, govore da ono nije zaduženo za ovaj predmet i da ne nemaju podatke o istom, dok se Više tužilaštvo i posle poziva i mejla sa novinarskim pitanjem nije oglasilo(sada jeste).

Iako smo već pisali o rotaciji komandira i zamenika u PU Niš, sagovornici redakcije nas podsećaju da je nekolicina komandira u PU Niš selektovana za svoje pozicije iz pomoć “kriminogenih elemenata”, pa se uglavnom takvi kadrovi i ne diraju niti snose odgovornost za svoj rad.

Na ovu odluku, poslaćemo žalbu službi Poverenika, koji u redovnom radu odlučuje po predmetima sa preko dve godine zakažnjenja.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.