Glasanje

Bliži se 2. juni, pa rek’o da se pozdravimo. Kao naše komšije sa juga Srbije, Vi vrlo dobro znate da je Grad Niš oduvek bio poznat po svojoj otvorenosti i gostoljubljivosti prema svim ljudima koji odluče da se ovde skrase, privremeno ili trajno. Zadnji popis stanovništva pokazuje da uz našu Nišavu, zajedno živi više ljudi koji tu nisu rođeni, nego onih koji su starosedeoci.

I to nam je drago. Svaki novi komšija je dobrodošao, jer može da donese nešto novo, bolje i drugačije, da dodatno unapredi i ulepša naš grad, bilo da ovde studira, radi ili se odluči da zasnuje porodicu. Ukoliko ste Vi među onima koji su iz tih razloga prijavili svoje prebivalište u Gradu Nišu, želimo Vam najsrdačniju dobrodošlicu. Ukoliko ste, sa druge strane, odlučili da budete naš sugrađanin samo 2. Juna i to da bi omogućili vašoj političkoj opciji da zadrži vlast, te da na taj način utičete na naše živote, moramo da Vas obavestimo da će to biti sprečeno, jer nije u skladu sa zakonima ove države. A nije ni moralno, ni etički.

Ne možete imati dva prebivališta, kao što ne možete imati dve adrese u ličnoj karti. Zato ovim putem obaveštavamo sve Vas koji bi da na jedan dan zamene svoja prebivališta u Pirotu, Leskovcu, Vranju, Prokuplju, Babušnici, Aleksincu, Beloj Palanci, Doljevcu, Gadžinom Hanu, Žitorađi, i ko zna gde još, za Niš, i požele da glasaju na lokalnim izborima u Nišu, da time čine krivično delo iz oblasti izbornog prava. U Krivičnom zakoniku Republike Srbije, glava XV, jasno je definisano devet krivičnih dela protiv izbornih prava, i to u tri dela povrede, tri dela falsifikovanja, uništavanja i netačnog sastavljanja, jedno delo zloupotrebe, jedno delo korupcije i jedno delo povrede tajnosti i nasilničkog sprečavanja i ometanja. Ako baš insistirate da glasate u Nišu, i pojavite se 2. juna, mi Nišlije ćemo se potruditi da vam omogućimo glasanje u narednim godinama na biračkom mestu broj 198. Ne sekirajte se, lako se nalazi, svi ga ovde znamo kao KP Dom.

izbori 2024
Nedelja 2. jun je dan za izbore u Nišu

Još uvek ne znamo baš za sve Vas, ko ste i gde radite, ali znamo za sva biračka mesta na kojima bi trebalo da se pojavite tokom izbornog dana. Ovim putem se zahvaljujemo Vašim komšijama, inače poštenim i odgovornim građanima našeg juga, koji nam javljaju ko nam se sve sprema da dođe u goste na naš praznik demokratije – lokalne izbore. A mi Vas čekamo. Nadam se da ste upoznati i sa ostalim odredbama našeg zakonodavstva, pogotovo onim koja se odnose na tzv „građansko hapšenje“. Ako niste, ukratko ćemo Vam i to objasniti. Nakon što u petak završite posao u svom javnom preduzeću, opštini ili nekoj drugoj javnoj ustanovi u vašem rodnom gradu, i u nedelju dođete kod nas da glasate, čim Vas legitimišu na biračkom mestu, biće Vam ograničeno kretanje do dolaska policije, koja će tada po službenoj dužnosti od Vas uzeti sve relevantne podatke za identifikaciju i pokretanje postupka.

Danijel Dašić
Danijel Dašić: dobrodošle drage novoupisane komšije

Pa da svi saznamo, ko Vam je dao lažno prebivalište u Nišu, ko je to overio u MUP Niš, ko je to uneo u birački spisak, i sve ostale koji su to organizovali. Čisto da ne budete usamljeni sledećih nekoliko godina na Vašem budućem biračkom mestu broj 198. Što bi se reklo kod nas – „će izedete golem ćutek“. Unapred Vam se izvinjavamo zbog svega što će vam se desiti 2. Juna, a i nakon toga, ali se iskreno nadamo da razumete da nikom ne možemo dozvoliti da krade i prekraja našu izbornu volju.

Hvala unapred na razumevanju, i nadam se da ćete ipak odlučiti da dođete neki drugi dan da se družimo, u kafani, na koncertu ili nekim drugim lepim povodom.
Vaše Nišlije i Nišlijke.

Autor teksta je Danijel Dašić, građanin nepokorni.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.