Željko Samardžić

Iako je javna nabavka za izbor autora koji će za doček Nove godine nastupati na centralnom gradskom Trgu u Nišu završena pre dva dana, informacije o tome da li se neka firma javila na tenderu i ko je pobednik iste ostaje tajna za građane.

Niški kulturni centar raspisao je 9.12.2019. tender za dovođenje izvođača koji će nastupati na centralnom gradskom trgu gde je eksplicitno zahtevao da zainteresovana agencija u noći između 31. decembra i 1. januara “obezbedi nastup Željka Samardžića sa vokalno-instrumentalnom pratnjom u vremenu od 23:00 – 01:00.”

Dokumentacija
Dodatni uslovi za ponuđače; foto: printscreen

Prema pisanju lokalnih medija, predviđena svota koju bi građani trebali da plate za ovaj nastup iznosi šest miliona dinara, kao i dodatnih četiri miliona za nabavku tehničke opreme u koju spadaju dve bine, tri LED ekrana, kompletno ozvučenje i zaštitna ograda.

Iako su uslovi postavljeni od strane NKC-a bili do detalja precizni te je kao krajnji rok za dostavljanje ponuda označen utorak, 17.12. u 12 časova, kompletna javnost dva dana kasnije još uvek ne zna detalje ove nabavke – da li je bilo zainteresovanih i čija je ponuda bila zadovoljavajuća.

Prema informacijama do kojih je Niška inicijativa došla, direktor Niškog kulturnog centra, Srđan Savić nedostupan je za sva pitanja novinara i zainteresovanih građana poslednjih 48 sati koliko je i prošlo od otvaranja ponuda za nastup izvođača u novogodišnjoj noći.

Količina novca koja se daje za ovakve manifestacije je jako velika, dok je cena za binu i razglas veća nego očekivana.

Upoznati smo sa cenama bine, razglasa i rasvete za velike koncerte i izražavamo sumnju da i ovde ima “pumpanja” cena, što je poseban specijalitet kad se radi o narodnim parama.

Pored traženih uslova iz ovog teksta koji se tiču samog izvođača i opreme, u pozivu za dostavljanje predloga od zainteresovanih agencija zahteva se i sledeće:

    • Obezbedi do 10 ljudi obučenih u kostime „Deda mraza“ koji će učestvovati u podeli novogodišnjih paketića duž Obrenovićeve ulice i na punktovima oko bina dana 31.12.2019.godine u toku dana do večernjih časova;
    • Obezbedi 1.800 novogodišnjih paketića srednje kategorije sa slatkišima i igračkama do minimum 450gr.
    • Obezbedi 1.200 litara vina i 10 kg čaja sa 250kg šećera.
    • Obezbedi 10.000 kartonskih čaša; 

Obzirom na navedene činjenice, opravdano sumnjamo na regularnost ovog tendera i zahtevamo da se građanima što pre jasno kaže kome je i u koje svrhe otišao njihov novac tj. da li će ih i ko zabavljati tokom novogodišnjih praznika.