Na otvaranju Naučno Tehnološkog parka, direktor Milan Ranđelović je izjavio da imaju potpisane ugovore sa 31 firmom i da treba da se useli oko 442 radnika što se očekivalo pre mesec dana. Otvoreni Naučno tehnološki park je po rečima svih zvaničnika rešenje neslaganja ponude i potražnje na tržištu rada i tehnologije.

Milan Ranđelović direktor NTP-a, foto printscreen

Sa druge strane, od registracije Naučno tehnološkog parka, poznate su sledeće stvari:

  • U ovoj godini NTP će koštati Nišlije 19 miliona od 30 koliko je projektovano za sve troškove.
  • 2021. godine projektovan budžet NTP-a je oko 100 miloiona dinara
  • NTP je registrovan kao DOO, sa udelom grada. Akcionari su i Univerzitet i Republika Srbija. Odnos je 40% Niš, 40% Republika i 20% Univerzitet.

Na licu mesta smo saznali da ni jedan jedini radnik ne ulazi u zgradu, jedna fonatana radi dok druga ne radi, stari televizori i dalje stoje u prizemlju.

Što se tiče samog direktora Ranđelovića, primanja koja ima na mestu direktora su na nivou oko 105.000 dinara a sam park ima dva zaposlena lica. Svi ostali radnici su zaposleni “uotsoursingom” ili angažovanjem kompanija koje zapošljavaju ta lica na poslovima u NTP-u.

Ranđelović dodaje da je do sada useljeno oko 10-ak kompanija, a da je još 10-ak u procesu useljenja. NTP je još u fazi sređivanja, radovi teku po planu. Plan je da do 2025. godine 70% budžeta sami zarađujemo dok se sufinansira do 30% zbog start.up kompanija koje će biti tu.

Problemi sa čišćenjem i podovima, kao i havarija sa izlivanjem vode zbog padavina u prethodnim mesecima je u garantnom roku rešiva i izvođač će u skladu sa ugovorom sve rešiti o svom trošku. Detalje nam je Ranđelović objasnio detaljno u razgovoru koji smo vodili sa njim. Direktor Ranđelović za razliku od drugih odgovornih lica u gradu se uredno javljao na pozive i davao je sve informacije koje su nam bile potrebne.

Više građana nas je kontaktiralo sa pitanjima zbog čega se stoji u mestu sa radovima i NTP-om. U narednom periodu ćemo pratiti razvoj situacije i aktivnosti.

Sam sajt sa planovima Naučno-tehnološkog parka možete videti na ovom linku.