Sport

Posle više dopisa Niškoj Inicijativi da se preko komisije za sport u Nišu šteluju bodovne liste i da se preko istih ili odbijaju programi ili odobravaju milionske cifre, objavljujemo da vidite kako izgledaju “ofrlje i na brzinu” izmenjene bodovne liste kao i prepravljanje istih.

Po podacima koje smo dobili od Višeg tužilaštva u Nišu, protiv bivšeg gradonačelnika Darka Bulatovića i novog/starog većnika za sport Branislava Kačara, u toku je predistražni postupak po krivičnoj prijavi koja je podnešena pre više od 6 meseci.

Podsetimo samo građane da se ove godine delilo preko 400 miliona za sport u Nišu, gde su poznati klubovi javnosti kao i poznati klubovi bliski velikanima niškog sporta i Većniku Kačaru dobijali milionske iznose.

Pogledajte sami kako izgledaju liste kojima se po saznanjima koje imamo menjao broj dobijenih bodova na kapacitetima i na relevantnosti programa. Dva primera su rekreativni program kao i program olimpijskog sporta, koji bi po pravilnicima i Zakonu o sportu trebali da budu najozbiljnije sagledani u stručnom smislu. Organizacije koje su u pitanju na ovim programima postoje preko 15 godina u Nišu.

“Liste su sačinjavane ponovo, po naredbi Većnika za sport su prepravljane i pravljene nove, jer su po naredbi određeni klubovi i programi morali da budu uklonjeni sa finansiranja” govori naš izvor.

Organizacije čije liste dostavljamo ovde u tekstu postoje jako dugo, imaju jako dugu tradiciju i u ranijem periodu su bile parcijalno finansirane od strane lokalne samouprave, imale uspehe u radu za koji apliciraju, što smo i proverili vrlo lakim uvidom. Iste organizacije su ocenjene kao nesposobne za realizaciju prigrama koji su inače realizovani prethodnih godina, uredno podneseni i finansijski i evaluacioni izveštaji nadležnim institucijama. Zbog daljeg uticaja na institucije nećemo pominjati imena programa i klubova.

Indikativno je da na svim listama koje su prepravljane ne stoje podaci koji su obavezni, a to su datumi kad su sačinjene, dok se po načinu ispisivanja brojeva vidi da se radilo na brzinu kao i po potpisima. Po našim saznanjima, liste su sačinjavane naknadno, kad je stigao spisak nepoželjnih programa i klubova od strane većnika za posrt. Ove navode nam je potvrdilo više osoba.

Iako se organizacije na vreme žale na odbijanje programa u oblasti sporta čije prvostepen rešenje se dobija početkom godine, praksa je da posle podnošenja žalbe za koju klubovi imaju 8 dana, Gradsko Veće pod stručnim vođenjem Sekretarijata za sport odlučuje tek pred kraj godine o programima za tu istu godinu. U skoro svim slučajevima odbijanja su unificirana sa šturim/kafanskim odgovorima: “iako je program odbijen, grad je finansirao 36 programa iz tog segmenta…”. Ovakvo odgovoranje je politički govor i omalovažavanje same struke.

Dostavljamo jedan od primera kako se pogrešan član Zakona o sportu citira u rešenju o odbijanju. Organizacija koja nam je dostavila ovu odluku je u prethodnim godinama dobijala procese protiv grada na Upravnom sudu. Dokument je potpisala nova Gradonačelnica Dragana Sotirovski, za šta su je pripremili isti kadrovi koji vode sportsku politiku godinama unazad u institucijama koje su nesposobne da kontrolišu segment sporta.

Gore desno član zakona po kome odbijaju program, dole levo član zakona koji nije povezan sa navodima iz rešenja. Zakon o sportu (RS10/2016)

Konkurs za finansiranje organizacija u oblasti sporta je pri kraju, ove godine ćemo pomno da pratimo šta se dešava sa komisijom, pravilnicam i rezultatima, dok uskoro objavljujemo koje organizacije su pod više istragama organa i sa kime su povezane.

Redakcija je došla u posed dokumentacije koja potvrđuje nepravilnosti, kao i potvrde da se vode postupci  protiv nekih organizacija, naravno iste organizacije su povezane sa Većnikom za sport, Sportskim savezom Niša i još nekim funkcionerima.

 

 

 

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.