Prekršajni sud je odbacio prijavu policijske ispostave Medijana koji predvodi major Petrović, koji stoji iza pisanja većeg broja prijava u toku ekoloških protesta pred kraj 2021. godine. U najnovijoj epizodi, prijava protiv Jelene Milošević je pravosnažno odbačena.

Isti major Petrović je bio povod saslušanja urednika Niške Inicijative i još jednog Nišlije koji su se usudili da komentarišu tj postave karikaturu policijskog majora. U žižu javnosti major Petrović je došao baš zbog pisanja velikog broja prijava, dok je specijalnost koja se krija iza većine prijava ustvari protivzakonita obrada podataka ličnosti, za šta je isti major zaradio i prijavu Unutrašnjoj kontroli MUP-a.

Padaju na sudu prijave majora Petrovića

U slučaju Jelene Milošević, ona je kao i veći broj aktivista i članova opozicionih partija dobila prijavu bez ikakvog legitimisanja, dok je na zahtev suda da PU Niš dostavi pojašnjenje na koji način su došli do ličnih podataka Miloševićeve, policija ostala nema. Zbog nedostavljanja tražene dokumentacije, prvostepeni i drugostepeni organ su na isti način odlučili a žalba policijske ispostave koju vodi major Petrović su žargonski “pali u vodu”.

Povodom ovoga smo kontaktirali Jelenu Milošević i tražili da nam pojasni njen stav sada kada je presuda stigla kod njenih advokata. Izjavila je sledeće:

Potpuno je neverovatno kako se troše resursi i novac svih građana. Još neverovatnije je da građani plaćaju policajce poput majora Petrovića, da su takvi ljudi uopšte deo organa reda. Major radi isključivo mimo zakona, ne poštuje zakon ni greškom. Nezakonite prekršajne prijave, pozivanje građana na informativne razgovore zbog karikature i komentara na društvenim mrežama, nezakonita obrada podataka građana koji mu se nađu na meti. Majoru neko mora da stane na put i ako neće Unutrašnja kontrola policija, staću mu ja. Preigrao se, neko mora da mu pojasni šta je njegov posao.

Zbog poziva na informativni razgovor povodom karikature na Facebook-u, ispred Pu Niš organizovana je konferencija i performans u ponedeljak. Nastavljamo da pratimo sve slučaeve vezane za rad ovog policijskog službenika. Obaveštavaćemo javnost o svim detaljima koji nam budu poznati.

I naravno: hvala im što postoje.