Dom učenika Niš

Dom učenika u Nišu je bio predmet istraživanja i pisanja našeg medija ali i sudskih procesa protiv redakcije Niške inicijative zbog medijskih objava. Narodni pokret Srbije je povodom stanja u ovoj ustanovi poslao saopštenje sa fotografijama.

Dom učenika „Dimitrije Tucović“ u Nišu je jedna od dve ustanove u gradu koja pruža smeštaj i boravak učenicima srednjih škola i spolja odaje sliku očuvane zgrade, iako je unutrašnjost iste dosta drugačija. Naime, nakon prethodnih aktivnosti koje realizovala Omladina Narodnog pokreta Srbije u Nišu, javilo nam se dosta učenika srednjih škola koji borave u ovom domu, sa žalbama o uslovima i stanju u kome se zapravo dom nalazi. Počev od uređenosti i nefunkcionalosti pojedinih stvari u sobama i kupatilima (u vidu nedostatka interneta u sobama, neispravnost kazančeta u toaletima, nedihtovanje prozora itd.) kvaliteta hrane, do vlage i buđi u pojedinim sobama pa do tehničke neopremljenosti.

S obzirom da prema nama dostupnim informacijama ova ustanova raspolaže samo sa dva televizora i dva računara, iako u domu trenutno boravi oko 250 dece. Omladina Narodnog pokreta Srbije u Nišu poziva nadležne institucije da
preispitaju ove navode, kao i odgovorne u domu učenika „Dimitrije Tucović“ kako bi se ostvarili prihvatljiviji uslovi za boravak dece i mladih, s obzirom da su oni odabrali naš grad za svoje školovanje i lični napredak, a šta im je od grada omogućeno.

Omladina Narodnog
pokreta Srbije
12.03.2024.

Dom učenika je ustanova koja se brine o učenicima, snabdeva ih hranom i ima smaštajne kapacitete, i o njoj smo pisali u više navrata. Evo kako izgleda hrana u ovoj ustanovi, gde se u hrani vide i insekti.

O Domu učenika ste mogli da čitate u tekstu o tradicionalnom boravku na Kopaoniku u vreme ski openinga tri godine uzastopce od kako pratimo ovu ustanovu, ili da su kupili luksuznu Škodu jer su uštedeli na ishrani učenika, ili o svedočenju protiv novinara redakcije Niške iniciative po tužbi SNS odbornika Skupštine grada Miloša Sekulića, na koje je direktor Mihajlo Marković išao službenim kolima, pravdajući sve to navodnim nošenjem dopune dokumentacije na “fleš memoriji” koju je navodno nosio na taj način u inspekciju Ministarstva prosvete.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.