Merošina

Merošina, opština koje je jedna od siromašnijih u ovom delu zemlje, sa oko 15.000 stanovnika i budžetom od oko 550 miliona dinara. najveći problem u Merošini jeste vodovod i kanalizacija, za koju se izdvajaju milioni godinana unazad, bez vidljivog rezultata.

Merošina je pored ostalih troškova o kojima ćemo pisati drugom prilikom, odlučila da finansiram mahom medije iz Niša, i to one koji su provladini sa maksimalno promotivnim temama. Tako se godinama unazad na spisku medija koji dobijaju sredstva na medijskom konkursu nalaze niški prorežimski mediji RTV Belami, Tv Zona, City marketing centar, ali i novi i poznati mediji na niškoj sceni.

Tako se RTV Bum 018 Nikole Panića nalazi na spisku, ali i novo ime Uno medija čija je urednica i vlasnica sada bivša urednica Niških vesti, Violeta Milićević. Uno medija se nažao na spisku finansiranja javne uprave odmah po osnivanju.

Podaci koje smo dobili od merošinske uprave po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja govori da je City marketing centar dobio od 2020. godine više od milion dinara po raznim osnovama, po konkursima i ugovorima.

Marošina 2024 mediji
Merošina i mediji u 2024. godini

Teme i poruke koje dominiraju kod dobitnika sredstava na konkursu jesu “Novo lice Merošine”, “razvoj ruralnog turizma”, “vreme je za akciju”, “Merošina na turističkoj mapi”, “prirodni biseri Merošine”, “kulturna riznica” i “najbolje iz Merošine”.

Merošina mediji 2023.
Merošina i medijski konkurs 2023. godine

Pored uvek nedostajuće infrastrukture, vodovoda i osnovnih uslova za život, opštine Merošina je u poklonila veliku pažnju u svom budžetu razvoju turizma. Jedino mesto koje iole liči na turističko jeste Oblačinsko jezero, na kome postoji jedan objekat “Stara Planina resorta” koji je omiljeno mesto za ugošćavanje funkcionera na račun svih građana.

I dalje ostaje nejasno zbog čega nigde u medijskim programima nije spomenuta Merošinska višnja, koja ustvari jeste jedini brend ove opštine kao i nedostatak hladnjače i brige nadležnih za ovaj problem.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.