Zavetnici

Na predstojećim lokalnim izborima za odbornike gradske Skupštine u Nišu boriće se 16 političkih organizacija, saopšteno je iz Gradske izborne komisije (GIK) nakon što je na sednici ovog tela usvojena zbirna izborna lista sa imenima svih kandidata.

Za mesto u skupštinskim klupama pored poznatijih beogradskih stranaka, boriće se i niške grupe građana koje predvode aktuelni odbornik Dragoslav Ćirković ispred liste “Niš – moj grad”, nekadašnji član SNS-a i bivši direktor Regionalne razvojne agencije Bojan Avramović sa listom “Ne damo Niš” i general Momir Stojanović čija lista nosi naziv “Narodni blok – Iskreno za Niš”.

Poslednja lista koju je Gradska izborna komisija primila predata je od strane predstavnika Srpske stranke Zavetnici, ali je prema tvrdnjama više članova GIK ona predata nakon isteka roka 5. juna u ponoć.

Prema tvrdnjama članova Gradske izborne komisije, Zavetnici su i pored najave da će listu simbolično predati u 23:55 sa njenom predajom zakasnili i u zgradu Gradske uprave u kojoj se nalazi komisija ušli 5 minuta nakon ponoći.

“Obzirom da je petak 5. jun bio poslednji dan za predaju listi, svi članovi Komisije bili su dežurni od 17h pa sve do ponoći i u tom terminu je bila najavljena predaja pet listi. Ovlašćeno lice za predaju liste “Zavetnika” se nije pojavilo u predviđenom roku i nekoliko članova je par minuta kasnije napustilo zgradu, misleći da je sav posao za taj dan obavljen” – navodi jedan od članova GIK.

Članovi ovog tela koji su o svemu obavestili Nišku inicijativu dodaju da je nekoliko osoba za koje se kasnije ispostavilo da su pripadnici “Zavetnika” stajalo ispred zgrade GU i pre ponoći, ali da se ovlašćeno lice sa kutijom u kojoj se nalazi dokumentacija kandidata za odbornike u Skupštini grada kao i potpisi građana koji su podržali ovu listu pojavilo ispred ulaza u 00:05.

Na sednici koja je održana u subotu 6. juna na dnevnom redu našao se i “Izveštaj o prijemu izborne liste Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici” u kome se navodi da je vreme prijema liste 24:00.

Na ovako sastavljen izveštaj prigovor je uložio član izborne komisije ispred Ujedinjene seljačke stranke koji je ukazao da se lista automatski odbija ukoliko vreme prijema ostane 5. jun u 24:00, obzirom da je tada istekao rok uz napomenu da je poslednji rok bio 23:59 i predložio da se ovakav izveštaj izmeni tako da novo vreme prijema bude 23:57 kao i da se svi članovi potpišu ponovo kao da su bili prisutni u trenutku predaje liste.

Usvajanjem ovakve odluke počeo je da teče rok od 48 sati koliko su Zavetnici imali da isprave nedostatke u vidu nepotpune dokumentacije kandidata za odbornike kao i da prikupe dodatnih 268 potpisa podrške i ispunili uslov od 630 validnih potpisa koliko je neophodno za kandidaturu.

Sve navedene činjenice koje se tiču procesa proglašenja izborne liste Srpske stranke Zavetnici izneo je na sednici održanoj u ponedeljak 8.6. Ilija Živković kao član Komisije uz stav da ova lista nije smela da bude primljena nakon roka i mišljenje da se zbog ovakvog namernog ili nenamernog propusta može dovesti u pitanje zakonitost celog izbornog procesa.

Nakon kraćeg uveravanja zaposlenih u Skupštinskoj službi, sekretara komisije Ružice Đorđević i predsednice GIK, Lljljane Berić upućenih predstavniku Niške inicijative o tome da  je sve urađeno po Zakonu o lokalnim izborima i da nema mesta za brigu, pristupilo se usvajanju odluke o proglašenju ove liste gde je ona usvojena sa 20 glasova ZA i Živkovićevim glasom protiv.

Član Niške inicijative je na sednici u utorak 9.6. pre proglašenja Zbirne izborne liste podneo prigovor na prethodno pomenutu odluku i zatražio poništavanje liste “Zavetnika”, ali je njegov prigovor odbijen kao nedozvoljen jer ga je podneo u svojstvu člana GIK, a ne u svojstvu birača, kako to nalaže Zakon o lokalnim izborima.

Posle proglašenja liste “Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici” koju je ova stranka predala posle zakonskog roka Gradskoj izbornoj komisiji u Nišu, odbijanja prigovora i falsifikovanja činjenica, Srđan Nonić podneo je krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu ispred Niške inicijative u kome traži hitnu reakciju nadležnih organa zbog činjenja više krivičnih dela.

Krivična prijava usmerena je protiv svih članova radnog tela Gradske izborne komisije, zaposlenih u Gradskoj upravi, članova i predsednice Komisije koji su primili izbornu listu nakon predviđenog roka koji je glasio 5. jun u ponoć.

Izbori za odbornike gradske Skupštine, skupštine Opština kao i izbori za narodne poslanike biće održani 21. juna, a pravo glasa imaće 231 134 Nišlija koji će svoje glasačko pravo moći da ostavre na nekom od 176 biračkih mesta.

Author