Ulice Niša su pune rupa i kratera, što nam na zvanični mejl kao i preko Facebook strane javljaju građani Niša svakodnevno.

Primeri velikih udarnih rupa kao i loše asfaltiranih ulica su mnogo brojni. Puno puta nemamo mogućnosti da snimimo primere po celom gradu.

Za ovaj problem kao i sve druge probleme na trotoarima, ulicama i svim asfaltiranim i uređenim površinama, nadležna je Direkcija za izgradnju grada Niša. Direkcija je upravljač puteva u Nišu, tako da su nadležni za izgradnju, održavanje i nadzor nad svim objektima pod njihovim upravljanjem.

Na snimku se u drugom delu vidi jasno koliki je krater u pitanju i kako teža vozila prelaze preko zakrpe koja je propala.

Ako ovako stoje stvari u centru Niša, kako je u drugim delovima grada i na periferiji?

Direkcija ima godišnji budžet od 1.1 milion dinara, u u planu je, kako su najavili, velika izgradnja i rekonstrukcija ulica u Nišu.

Da se samo prisetimo, bivši Gradonačelnik Bulatović je u godini pred izbore, posle 3 godine “ničega” i raspada saobraćajne infrastrukture, sa fondom iz republike, okružen svojim pomoćnicima-savetnicima i u društvu uvek prisutnog direktora Direkcije Nebojše Lovića, asfaltirao i popravljao ulice u velikoj kampanji na svim lokalnim medijima. To mu nije pomoglo da bude opet Gradonačelnik, a nije mnogo ni povećalo kvalitet ulica u Nišu građanima.

U skupštini grada Niša, sam direktor Lović je pojasnio da će Direkcija da traži da se putevi u lice vrate u pređašnje stanje, tj. da se posle krpljena ulice ne dešavaju ovakvi problemi i propusti. Ovo je inače i zakonski standard, koji svi građani vide kako se poštuje i primenjuje.

Dve godine kasnije i 1.1 milijardu dinara para Nišlija imamo ovakvo stanje.

Direktor Direkcije sa 1.1 milijardu dinara budžeta, Nebojša Lović

Kontaktirali smo Direkciju povodom ovih problema i tražili da razgovaramo sa nadzornim organom i direktorom Lovićem. Posle više pokušaja nismo uspeli da stupimo u kontakt sa direktorom Lovićem i sa nadzorom koga su predstavili preko telefona kao “izuzetnog stručnjaka i inžinjera”. Tražili su da im postavimo pitanja mejlom vezano za ovaj problem, što smo i uradili.

Iz Direkcije za izgradnju grada nam je odgovoreno da je u ovom slučaju Direkcija preduzela mere. ali da je zbog zime i sezone koja je prošla za radove sa asfaltnim bazama nemoguće da se popravka izvrši pre početka toplijeg vremena.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.