Klinički centar Niš

Izvor: Medijska Kutija


  • Klinički centar Niš je, i pod pretnjom oštre novčane kazne odbio da novinarki Danasa Zorici Miladinović dostavi informacije o broju hospitalizovanih i preminulih kovid pacijenata u prva dva meseca epidemije, uz obrazloženje da se dokumenta iz kojih se to može videti “nalaze u crvenoj zoni” i “zbog svoje kontaminiranosti nisu dostupni upravi”
  • Klinički centar Niš poseduje pomenuta dokumenta- istorije bolesti i otpusne liste pacijenata koji su bili lečeni u kovid objektima naše zdravstvene ustanove, a u kojima su upisani traženi podaci, ali nažalost, ti dokumenti, zbog njihove kontaminiranosti i aktuelne epidemiološke situacije, nisu dostupni službama uprave KC Niš, navodi se u odgovoru direktora KC Zorana Radovanovića
  • Na ovaj način KC je odgovorio na izvršno rešenje Poverenika za informacije  od javnog značaja Milana Marinovića, doneto sredinom ovog meseca, u kojem se ta ustanova poziva da u roku od dva dana od prijema rešenja izvrši njegovo prethodno rešenje, doneto 27. jula ove godine
  • Niškom KC je zbog odbijanja da postupi po izvršnom rešenju Poverenika zaprećena kazna “u rasponu od polovine njenih mesečnih prihoda do deset procenata njenih godišnjih prihoda u prethodnoj godini”
  • Prema izvorima Danasa, niški KC ima digitalnu, odnosno elektronsku bazu ovih i drugih podataka, te “papirnati” dokumenti, ili ulazak u “crvenu zonu” nisu nužni

Klinički centar Niš je, i pod pretnjom oštre novčane kazne odbio da novinarki Danasa Zorici Miladinović dostavi informacije o broju hospitalizovanih i preminulih kovid pacijenata u prva dva meseca epidemije, uz obrazloženje da se dokumenta iz kojih se to može videti “nalaze u crvenoj zoni” i “zbog svoje kontaminiranosti nisu dostupni upravi”. Niški KC se na taj način, a krajem prošle sedmice, po drugi put oglušio o nalog poverenika za informacije od javnog značaja Milana Marinovića da ovakvi podaci budu dostavljeni.

Danas je početkom maja ove godine zahtevao informacije po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a nakon prvih sumnji da nadležni umanjuju broj umrlih u niškom KC i drugim kovid bolnicama u Srbiji. Tada su zatraženi podaci o ukupnom broju umrlih pacijenata u čijim otpusnim listama je navedeno da je “završna dijagnoza” kovid 19, ili da su “lečeni” od suspektnog kovida 19, ili da su “lečeni” od sumnje na kovid 19 ali im je “završna dijagnoza” neka druga bolest. Zahtevan je i ukupan broj hospitalizovanih pacijenata u kovid objektima KC, bez obzira da li je kod njih prisustvo korona virusa potvrđeno ili ne, te ukupan broj testiranih među suspektnim ležećim pacijentima. Ovakve informacije, kao i dokumenta iz kojih se one mogu videti, tražen je za period od 6. marta do 6. maja.

– Klinički centar Niš poseduje pomenuta dokumenta- istorije bolesti i otpusne liste pacijenata koji su bili lečeni u kovid objektima naše zdravstvene ustanove, a u kojima su upisani traženi podaci, ali nažalost, ti dokumenti, zbog njihove kontaminiranosti i aktuelne epidemiološke situacije, nisu dostupni službama uprave KC Niš… Nadležne službe u niškom KC u ovom trenutku nisu u mogućnosti da dođu do tražene zdravstvene dokumentacije, odnosno informacija vezanih za kovid pacijente iz traženog vremenskog perioda, jer je ona, sve vreme, a radi bezbednosti i zdravlja zaposlenih i pacijenata, i dalje smeštena u takozvanim „crvenim zonama“ naših objekata, gde će se nalaziti do daljeg- navodi se u odgovoru direktora niškog KC Zorana Radovanovića autorki teksta, dostavljenom prošlog petka.

U Radovanovićevom odgovoru se dodaje da će niški KC “rado pružiti” sve tražene informacije, ali tek ”kada budu ispunjeni svi bezbednosno- zdravstveni uslovi da ta dokumentacija bude skladištena u ‘zelenim zonama’“.

Na ovaj način KC je odgovorio na izvršno rešenje poverenika Marinovića, doneto sredinom ovog meseca, u kojem se ta ustanova poziva da u roku od dva dana od prijema rešenja izvrši njegovo prethodno rešenje, doneto 27. jula ove godine. U Marinovićevom julskom rešenju niškom KC-u se nalaže da „bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od prijema rešenja“ dostavi sve tražene podatke, ukoliko ih poseduje, uz ocenu da postoji “opravdani interes javnosti” da ih zna, te da nijedna institucija “ne može da dokazuje suprotno”. KC nije postupio ni po tom rešenju Poverenika, inače donetom nakon žalbe novinarke Miladinović zbog toga što joj nisu dostavljeni podaci zatraženi početkom maja.

Poverenik Marinović u najnovijem, izvršnom rešenju navodi da će “izvršenik”, odnosno niški KC, ukoliko ne izvrši njegovo julsko rešenje biti novčano kažnjen po Zakonu o opštem upravnom postupku. On precizira da ovaj zakon propisuje da se u slučaju odbijanja izvršenja pravnom licu izriče novčana kazna “u rasponu od polovine njegovih mesečnih prihoda do deset procenata njegovih godišnjih prihoda u prethodnoj godini”. Takođe, upozorava Poverenik, ovakva novčana kazna može ponovo da se izrekne sve dok izvršenik, odnosno KC, ne ispuni obaveze iz izvršnog rešenja.

Predstavnici uprave KC Niš su, inače, početkom jula ove godine, na jednoj od retkih konferencija za novinare, rekli da javnosti uopšte neće saopštavati podatke o ukupnom broju umrlih pacijenata od korone ili sa sumnjom na koronu. Prema njihovim rečima, niški KC “nije nadležan” da saopštava informacije o broju umrlih već je to u isključivoj nadležnosti Vladinog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19. Kliničari niškog KC takve podatke “svakoga dana unose u nacionalnu kovid bazu”, a ova ustanova ih „svaki dan i promptno šalje” Kriznom štabu, rečeno je tada.


Manipulacija KC-a Niš?

Najnoviji, negativan odgovor niškog KC na izvršno rešenje Poverenika sporan je iz nekoliko razloga.

Najpre, autorka teksta nije tražila dostavljanje istorija bolesti i otpusnih lista preminulih, hospitalizovanih i testiranih kovid pacijenata za prva dva meseca epidemije- koje su, kako je navedeno, “zarobljene” u “crvenoj zoni” i “kontaminirane”, već bilo koji dokument KC iz kojeg se takvi podaci mogu videti.

Zatim, prema izvorima Danasa, niški KC ima digitalnu, odnosno elektronsku bazu ovih i drugih podataka, te “papirnati” dokumenti, ili ulazak u “crvenu zonu” nisu nužni. Ovi izvori su listu i sami dostavljali dokumentaciju u elektronskoj formi koja je sadržala neke od ovih podatka.

 Najzad, uprava KC je tek sada, skoro pola godine nakon podnošenja našeg zahteva za dostavljanje podataka, iznela ovakve razloge za odbijanje. U prvom negativnom odgovoru na rešenje Poverenika, iz avgusta ove godine, navedeno je da se podaci koji zatraženi “još uvek ažuriraju, s obzirom na kompleksnost i složenost vođenja analitike”. Novinarki je tada “obećano” da će podatke dobiti čim se “ažuriranje okonča”.

Author