Dragana Sotirovski

Na konferenciji na kojoj je Gradonačelnica pred skoro svim medijskim ekipama prezentovala uspehe u 2022. godini, medijski radnici su imali prilike da je pitaju sve šta žele vezano za rad javne uprave, Gradonačelnice i njenog kabineta. Idealna prilika neko bi pomislio, obzirom da znamo u kakvom nam je stanju grad.

Pored prezentacije Gradonačelnice koja je bila zapanjujuće pozitivna, sa pobrojanim uspesima na više strana, svako prisutan bi stekao utisak u najmanju ruku da živimo u Gracu. Ali realnost je da smo u “Paligracu”.

Posle ovakve konferencije, mogu slobodno da kažem da može da se radi šta se hoće i kako se hoće, realno je da nema ko ni da pita, da nađe, da skonta, poveže, da provali, da iskopa, da se zainteresuje. Ni jedno jedino teško, analitičko, pametno i komplikovano pitanje, kao da živimo u Gracu.

Jašite, kradite, varajte, fušarite, ubijajte, falsifikujte, zapošljavajte, radite si šta oćete. dajte novinarima i javnosti samo tračeve i sitne stavke, krupne nam prolaze ispred očiju. Dajte ko šta prima od plate, ko je čiji švaler ili drugar, ko će gde da zaposli deveričića i šurnjaju, samo kafanski, samo kafanski tračevi…

Mediji u Nišu
Puna sala medija, ni više kamer ai novinara, ni manje teških i ozbiljnih pitanja

A šta su pitale sve medijske redakcije i novinari, taksativno ću da nabrojim:

– Šta su lični planovi posle mandata Gradonačelnice- političke ambicije, jer su neki čuli od nekih ljudi da planira u Beogradu neku funkciju?(da pita Gradonačelnica svoju prijateljicu/saradnicu od kojih su čuli to… Da, ovo ne mogu da izmislim)

– Koliko ima članova kabineta i koliku platu prima osoba koja je šefica kabineta i ko to plaća? (nije bilo značajne promene u potrošnji budžetske linije kabineta, zvaničan podatak iz budžeta grada)

– Da li je zadovoljna stanjem ulica i da li nema autoriteta kod firme Vodogradnja obzirom da su iz iste stranke? (nije rečeno ni koliko para se daje,  ni tačan spisak firmi koje rade, sa kojih pozicija se sve plaća nadzor i radovi, učinak upravljača, ko radi nadzor, i tako te gluposti…)

– Kada planiraju izmeštanje pruge (tri redakcije su bile zainteresovane za ovu temu)…

– pitanje legalizacija objekata Roma u naselju 12. februar, neselje Crvena Zvezda…

Bilo je još nekoliko pitanja koja su toliko bila bitna i velika, da nisam ni zapamtio, dok mi je snimač stao sa snimanjem jer radim sam i samo sa jednim telefonom sve. Da se ne ljute kolege ako sam nešto bitno ispustio.

Gradski politički vrh
Mogao je svako da pita šta želi i koga želi, svi su bili tamo

Šta nije pitano i za šta niko nikog nije pozvao na odgovornost?

Svi problemi u kojima se grad davi, kolaps javnog sektora, nerad institucija, korupcija, nefunkcionalnost, štroka, đubre, zagađenje, saobraćajni kolaps, urbanističko stanje u gradu, gde se troše milijarde budžeta grada, gde se troše budžeti preduzeća, sudski sporovi protiv grada, opštine, socijalna pitanja…

Niko nije postavio bilo kakvo pitanje vezano za medijsku sliku u gradu, transparentnost rada lokalne samouprave, stanje u ustanovama kulture, obrazovanja i sporta. Ništa, ništa, ništa… Da uzmem konopče da se obesim, što kaže neka gospođa u nekom klipu…

Ja sam pa budala, pitao sam kako ocenjuje Gradonačelnica rad lokalne samouprave od “1-5”, koji deo javne uprave je po njenom mišljenju najveći problem, šta misle građani ko je najveći problem od svih preduzeća i ustanova u Nišu. Budala, kog zabole za te stvari!

Jedini odgovor koji sam dobio, jeste da je ocena rada lokalne samouprave po mišljenju Gradonačelnice “jaka trojka” i da stremi u 2023. godini da bude “četvorka”.

U drugom naletu inspiracije uhvatio sam se za Parking servis i ušao u debatu po tom pitanju jer nisam dobio odgovor, a nisam ni na kraju.

Da, ja sam budala. Bio i ostao, priznajem sada javno.

Možda ja jesam budala, vlast nema šta da brine, a pokojno novinarstvo odavno sam opevao, slučajno svim pomenutim nije bilo ništa smešno. Razumem i zašto im svima nije bilo smešno, a ni zašto nisu razumeli ovaj skeč.

Tako da, radite šta hoćete, mutite, muljajte, primajte plate, zapošljavajte, trošite, ne morate čak ni da bacate koske novinarima, od sujete i neznanja neće videti ništa, povezati ništa, a po starom dobrom običaju baviće se kafanskim tračevima sa autoritetom Džulijana Asanža.

Čast izuzecima.

Retkim…

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.