Policija u Nišu

Dok je većina građanki i građana ove zemlje privodila kraju poslednje pripreme za prelazak iz stare u novu godinu, u centru Niša, u kafiću o čijem se imenu i dalje nagađa, negde malo pre 22 časa, jedna devojka krenula je ka ženskom toaletu.

Autor teksta je Branislava Antović Aleksić, tekst je preuzet sa sajta dnevnog lista Danas u celosti.

Do istog pratiće je četvorica muškaraca koji će je upravo tu, u ženskom toaletu, silovati. Sva četvorica. Devojka će nakon svega nekako stići do svog stana odakle će najpre pozvati najbolju prijateljicu, a onda usled obilnog krvarenja i hitnu pomoć. Po savetu lekara, pozvaće i policiju. Policijskim službenicima zbog krvarenja neće biti u stanju da otvori ulazna vrata, pa će oni u stan morati nasilno da provale. Odatle je devojka prevezena u niški Klinički centar.

Vest o ovom slučaju pojavila se sledećeg jutra na skoro svim domaćim portalima. Dakle, 31. decembra ujutru. Brzo će biti potisnuta vestima o pripremama za novogodišnju noć, a onda i vestima o potonuću poznatog beogradskog splava.

Tokom večeri 31. decembra, novinari portala “Rešetka” pokušaće da dođu do novih informacija, ali će im, kako oni u svom tekstu navode, u Policijskoj upravi Niš “drsko i uz povišen ton odgovoriti da ne mogu ništa da kažu o ovom stravičnom događaju”.

Tri dana kasnije, dakle 3. januara, “Rešetka” objavljuje da im je u Policijskoj upravi Niš rečeno da još niko nije uhapšen, ali da se ubrzano radi na rasvetljavanju slučaja. Tu vest su, takođe, preneli portali, ali smestivši je daleko od naslovnih strana.

Policija
Niška policija kao bastion netransparentnosti

Osvanuo je i peti dan od ovog zločina, a javnost, koja tek kroz objave na društvenim mrežama saznaje za ovu vest, i dalje nema odgovore na pitanja ko su muškarci koji su sproveli grupno silovanje jedne dvadesetosmogodišnjakinje na javnom mestu u centru Niša? Devojke iz Niša jedna drugu putem mreža obaveštavaju o nagađanjima u vezi sa mestom u kojem se desilo grupno silovanje. Interesantno, niko ne zna sa sigurnošću da potvrdi o kom kafiću je reč.

U par novinarskih tekstova pojavilo se ime ulice u kojoj se nalazi kafić, ali i dalje ime kafića ostaje nepoznato. Zanimljivo, ni po niškoj čaršiji nema mnogo kuloarskih priča. Pomislio bi čovek da se silovanje u ovdašnjem društvu i ne smatra nekim preterano ozbiljnim zločinom. A verovatno je ona i izazvala, zar ne?! Time što je krenula do toaleta? Ili sigurno ima nešto što ne znamo?

Da, mi i dalje ne znamo imena osumnjičenih, a prijava je stigla brzo nakon zločina, a zločin se desio na javnom mestu! Mi i dalje nemamo odgovor na pitanje kako je moguće da devojka bude grupno silovana u kafiću u centru grada! Mi i dalje nemamo dovoljno jak medijski pritisak da se ovaj slučaj reši što pre! Mi i dalje nemamo osećaj bezbednosti nigde, pa ni na putu do toaleta u lokalnom kafiću! Mi smo i dalje izložene nasilju svuda i u svakom trenutku.

Zato, jasno i glasno, u ime svih žena Niša i Srbije, pitam predstavnike niške policije kada ćemo dobiti odgovore! Kada ćemo saznati u kom kafiću i pod kojim uslovima se odigrao ovakav zločin? Kada će devojke i žene u Nišu znati da su silovatelji koji napadaju u čoporu iza rešetaka? Kada će te iste žene i devojke moći da se osećaju sigurno u svom gradu? Kada ćemo dobiti pravdu? Hoćete li i nama drsko i uz povišen ton odgovoriti da nemate odgovora? Ili ćete ipak raditi svoj posao i učiniti da Nišlijke uskoro makar malo mirnije spavaju?

U iščekivanju odgovora, a bez srdačnog pozdrava.