Nacizam

Kako prepoznati i biti iskren prema sebi, da li si latentni Radikal ili Vučićevac, Šešeljeva pudlica, Levijatanovac ili Vacićevac, a još to sebi nisi priznao?

Vrlo jednostavno. Ukoliko misliš da su neke od sledećih stvari tačne, najverovatnije da si latentni pomenuti pripadnik radikalsko-SNSovske družbe.

Nije greh biti Srbin, nacionalista, da voliš svoju zemlju, religiju (ne samo jednu, tvoju).

Međutim, ukoliko smatraš da pripadnici drugih nacionalnosti i religija nisu baš Srbi kao ti, nego malo manje, ako ti je Sloba bio isti ili bolji nego AV, ako postavljaš pitanje “ko posle Vučiča?”, pritom ne shvatajući da je pravo pitanje “šta nakon”, na šta je odgovor sistem i institucije, ili misliš da su za našu sudbinu i nedaće krive svetske sile a nikako mi sami, postoji dobra verovatnoća da u duši pripadaš Radikalima ili Naprednjacima.

Dalje, ako imaš stav da gej populacija preti opstanku srpske porodice i da nas ugrožavaju na bilo koji način, ako ti je Putin faca, Evropa ekstra za posao ali loša za sve ostalo, kuneš se u majku Rusiju dok su ti porodica i prijatelji u zemljama EU, šansa je da si Šešeljeva pudlica ili Vučkov pritajeni bot.

Ako zagovaraš rat i mržnju prema susednim nacijama, misliš da su ratovi bili neophodni, Đinđić bio mafijaš i izadjnik i da je zato “popio metak”, ako su ti ubijeni novinari zaslužili “metak” jer su pljuvali po Srbiji i ako oni koji kritikuju vlast i propuste, po tvom mišljenju mrze svoju zemlju, ti si idealan član Vacićeve “desnice”.

U slučaju da si verni pratilac Parova, Zadruge i znaš ko su osobe koje tamo učestvuju, misliš da je Ceca “srpska majka”, a Arkan, Šešelj ili bilo koji osuđeni ratni zločinac junak i misliš da Srbiji treba “jaka ruka” i jedan čovek da vodi državu i odlučuje umesto nas, ti si definitivno radikal.

Ako javno ne saopštavaš politički stav a kukaš kako ti ništa ne valja i tvrdiš da si “apolitičan” dok si zapravo agresivan po prirodi stavova, smatraš prihvatljivim divljanje, uvrede, pretnje upućene protivničkim igračima, navijačima ili novinarima na utakmicama, ubeđen si da nevladine organizacije rade za strane sile protiv svoje zemlje, ti si baš ono što je potrebno SNS-u.

Imaš stavove poput onog da ko nije išao u vojsku nije “baš muško” i građanin je drugog reda, Legija je junak, pitanja medija ka vlasti i njihovo izveštavanje treba kontrolisati, misliš da je neki funkcioner snalažljiv jer je profitirao preko stranke i smatraš da javnost ne treba baš sve da zna, rekao bih da još uvek tragaš za svojim desničarskim identitetom.

Ako misliš da je borba za demokratiju i institucije zabluda, da nam treba “Putin umesto Putina”, ljudska prava za neke važe manje a za neke više, imaš više od 14 godina a idoli su ti “opasni momci” sa tetovažama i misliš da obrazovanje nije neophodno te da ga je moguće kupiti, ti sigurno postaješ naprednjak. 

Latentni radikal ili pripadnik SNS-a postaješ i ukoliko ispunjavaš sledeće kriterijume:

  • Misliš da treba da se preko stranke dobije nešto
  • Misliš da feminizirani muškarci nisu baš pogodno društvo i da treba tući one koji liče na takve,
  • Misliš da je Hitler bio u pravu za neke stvari,
  • Smatraš da ova vlast voli Srbiju i radi u interesu građana, ali im “samo neke odluke nisu dobre”,
  • Smatraš da ne treba da se boriš, jer doći će neki gori “dosovci i žuti” posle ovih,
  • Nošenje minđuša kod muškaraca te podseća na “pedere” (izvinjavam se zbog rečnika)

I naravno moje omiljeno nihilističko-kvaziintelektualno ponašanje mlaćenja prazne slame po internetu, dok u realnom životu nisi mrdnuo prstom, već samo trtljaš po kafićima sa ljubibratovima, naročito posle jednog ili dva piva, a nisi ni propratio bilo koju akciju niti događaj podizanja svesti društva.

Pljuješ kako ništa ne valja, na izbore ili ne izlaziš ili glasaš za Vučića, ne priznajući to nikom ko te pita i skrivaš to od ljudi.

Ne laži sebe, priznaj sebi, ne drugima, lakše će ti biti… Živeo tebi Vučić, nisi ni za boljeg, niti bi znao šta ćeš sa boljim, ne vidiš šta ne valja, tebi je ustvari dobro, ti sam sebi ne valjaš…

Ukoliko se slažete sa jednom od ovih izjava, onda imate ozbiljnih problema sa razmišljanjem po pitanju politike, ukoliko imate dva odgovora sa kojima se slažete, vi ste latentni radikal, podržavač ovog sistema SNS-a, kvazi-nacionalista, imate nedostatk empatije, logike, racionalnosti i ne zaslužujutete ništa bolje od sveta u kome živite.

I da, Hvala i vama što postojite!

And i know, i will get letters… Dont care…!

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.