Javna rasprava

Javna rasprava o budžetu grada Niša održaće se danas u 12h u holu gradske kuće. Najava je stigla mejlo na adresu redakcije sinoć oko 22h, što je čini jednom od najkasnije najavljenih javnih rasprava.

Javna rasprava treba da služi vlastima da čuju građane, organizacije i sva pravna lica šta misle da treba da se radi u Nišu, kao i za transparrentniji rad organa vlasti, što mahom i piše u strateškim aktima naše zemlje a vezano za usvajanje budžeta u lokalnoj samoupravi.

Na sajtu grada Niša, vidljiv je nacrt budžeta za 2024. godinu, ali sem nacrta koji obični građani ne umeju da čitaju, ne postoji “građanski budžet” koji treba ovaj strateški dokument da približi običnom čoveku koji ne može da se upušta u stručne analize i raspravu sa stručnjacima iz Uprave za finansije.

I ove godine rasprava se najavljuje i organizuje u zadnjem momentu, dok vlasti godinama unazad misle da je “javna rasprava” sat ili dva priče sa građanima a ne proces upoznavanja javnosti sa detaljima kako će da nam funkcioniše grad u sledećoj godini.

Vidljivo je povećanje budžeta za 2024. godinu sa oko 13 milijardi na 16, pa je nejasno kakve prihode grad očekuje kji su veći do 20% u odnosu na 2023. godinu.

Na ovom linku možete videti izveštaj o raspravi iz 2023. godine.

Ovakvim potezima, vlast u gradu fingira model javne raprave i ustvari ne želi da čuje građane povodom ovog pitanja.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.