javna rasprava o budžetu za 2023

Javna rasprava o budžetu za 2023. godinu, održana je juče u gradskoj kući, u punoj sali. Iako je sala bila puna, najmanje je bilo građana koji nisu deo političkih organizacija ili su fukcioneri i imenovana lica u javnom sektoru.

U samoj sali gde se održala javna rasprava bilo je direktora javnih predizeća, ustanova, predsednika opština, načelnika, ali i ostalih funkcionera vladajućih stranaka koji inače i rade u javnom sektoru. Na kontstataciju o sastavu koju smo uputili moderatorima, komentar je bio da ima dovoljno građana, jer je sala puna.

Primedbe koje smo uputili na osnovu loše tradicije “Javne rasprave” jesu bile da se u kratkom vremenu najavljuje i organizuje javna rasprava, kao i da “javna rasprava” nije par sati priče u nekoj prostoriji sa onima koji uspeju da dođu, već da je to proces koji se samo tako zove, kao i da proces pripada građanima.

Na konkretno pitanje o spisku predloga za “participativno budžetiranje” iz uprave za finansije nisu imali konkretan odgovor, ali im takođe nije bilo poznato kako se taj spisak pravi i na koji način se uvrštavaju predlozi.

Danijel Dašić nam je dao svoje mišljenje:

Najveći paradoks je da vlast, koja zahteva od građana da poštuju zakone ove države, sama ne poštuje zakone prilikom izrade i usvajanja budžeta, počevši od Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o planskom sistemu do Zakona o lokalnoj samoupravi. Da ne pominjem da ovakvo ponašanje negativno utiče na rejting Srbije prilikom procene napretka u klasteru 1 na putu ka EU. Isključivanje građana iz procesa odlučivanja o budžetu je možda i glavni razlog zašto imamo probleme, od budžeta koji se za 10 godina srozao na nivo da je tri puta manji od novosadskog, odnosno da je na nivou Babušnice, ako gledamo koliko je vrednost budžeta po glavi stanovnika.

Danijel Dašić
Danijel Dašić

Zanimljivo je da ni sami predstavnici vlasti ne mogu da se saglase kakav je ovo budžet. Gradonačelnica kaže razvojni, načelnica Uprave ga opisuje i kao razvojni i socijalni, dok Predsednik skupštine možda najiskrenije kaže da je „jedini mogući“ i da je urađen u svemu prema nalozima iz Beograda. Ako zaboravimo „prepucavanja“ da li više novca treba u budžetu za sport ili za decu, za akva-park ili besplatne udžbenike, videćemo da je suština problema u tome što vlast u Nišu i dalje nema nameru da pita građane i građanke koji pune budžet svojim porezima i doprinosima, kako da se troši taj novac… dodaje Dašić.

Javna rasprava o budžetu za 2023
Javna rasprava neiskrena: Ljuba Kostić

Elementarno nerazumevanje pokazano je na samoj raspravi, fingirana je javna rasprava, a zahvalio sam im se što su ispoštovali evropske i ljudske vrednosti, pojasnio je jedan od građana koji e učestvovao u raspravi Ljuba Kostić.

Branislav Jovanović, odbornik Skupštine grada Niša je ovaj skup, koji prvenstveno treba da pripada javnosti i građanima, pretvorio u nastavak skupštinskog zasedanja. Uz smeh svih prisutnih kao i uz neprimerenu raspravu, dobacivanje i skretanje sa teme na politički teren samo učešće odbornika Jovanovića je ovako izgledalo:

Author

Publikacija BIRN-a o participativnom budžetiranju

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.