Nišlije će po svemu sudeći ove godine znatno kasnije da saznaju izveštaj o utrošenim parama svih građana Niša za ovu godinu.

Trenutno već nemamo izveštaj o prva dva kvartala u 2020, dok smo već zagazili u zadnji kvartal 2020.

Spasovic i Bulatović, najbliži saradnici u domenu budžeta

Do sada je izveštaj o kvartalnom izvršenju budžeta izlazio najkasnije 30 dana po završetku prve polovine godine. Tako smo tako imali izveštaju za 2019. godinu već krajem aprila za prvi kvartal.

Pored izveštavanja o utrošenim sredstvima i procentu izvršenja, i ove godine već kasnimo sa predlozima i pripremom za javnu raspravu o budžetu za 2021. godinu, koja se po shvatanjima vlasti više godina unazad svodi na formalnost debate od 2 sata u sali Skupštine, ne shvatajući da je “rasprava” proces koji treba da traje cele godine, ako želiš da čuješ šta građani misle i šta im treba.

Danijela Spasović,  Sekretar Sekretarijata za finansije grada Niša, nema ovlašćenje da daje izjave iz svog domena rada, već nas je uputila na kabinet načelnika Gradske Uprave Ljubiše Janića. Mejlom smo postavili pitanja, ali i najavili da ukoliko ne dobijemo odgovore, dolazimo ujutru pre posla da ih uživo snimamo i pitamo.

Ovo nije prvi put da nadležni u Nišu u više oblasti ne žele niti smeju da daju izjave i informacije.

Mejlove sa pitanjima smo i po drugi put poslali i načelniku Gradske uprave Ljubiši Janiću, koji je poznat po svom “revnosnom” izveštavanju javnosti o svom radu i radu cele Gradske uprave. Odgovore do pisanja ovog teksta nismo dobili.


Ljubiša Janić
Načelnik gradske uprave Ljubiša Janić; foto: N1/printscreen

Da li će iz kabineta načelnika Ljubiše Janića stići odgovor koji je javni podatak, videćemo narednih dana. Skrivanje informacija, ne odgovaranje na mejlove, dopise i zahteve, postali su standard u ponašanju nekih funkcionera, naročito viših.

Uskoro stižu i snimci sa pomenutim funkcionerima ukoliko dgovore ne daju na adekvatan način.

Pošto je tema participativnog budžetiranja jedan od imperativa jednog normalnog građanskog društva, ovu temu pomno pratimo i biće nam u fokusu u daljem radu.

Neki aktivisti i stručnjaci civilnog društva kažu da je Budžet vlasništvo svih građana, ali vlast misli da je to samo njihovo vlasništvo. Moguće da je vlast u pravu, ako se niko ne buni, nema razloga za brigu. nadležni rade kako žele, građani ćute, sve je u redu…

Kažu autorke Peščanika: Ako vam dobro, onda ništa

 

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.