Autor: Medijska kutija


TV Kopernikus, čiji je vlasnik Zvezdan Milovanović, poverenik niških naprednjaka, dobila je svih preostalih pet miliona na konkursu za sufinsiranje medijskih sadržaja od javnog interesa u Nišu.

U drugom krugu konkursa odlučeno je da projekat “ Carski grad-putevima kulturnog blaga” Kopernikus televizije budu sufinansiran sa 4.950.000 dinara.

U prvom delu medijskog konkursa u Nišu maja ove godine medijima je podeljeno 84 miliona dinara, a mediji, odnosno niške  televizije koje su naklonjene vladajućoj SNS ili su njihovi vlasnici članovi porodice izabranog lica, dobili više od dve trećine podeljenog novca.

To što je najviše podeljenih para građana Niša otišlo prorežimskim TV kućama nije samo bahaćenje parama građana, već i bezobrazluk koji vređa same građane i njihovo pravo da utiču na koje će i kakve medijske projekte biti trošene budžetske pare i da li će biti zadovoljeni njihovi javni  interesi u ovoj oblasti, rekao je Milorad Doderović iz UNS.

Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava ocenio je da se koncept projektnog sufinansiranja ne primenjuje kako treba, jer ni ove godine građani nisu pitani koji su njihovi prioriteti i potrebe kada je javno informisanje u pitanju, i šta žele da gledaju i slušaju od medijskih sadržaja koji se finansiraju njihovim novcem.

Zašto svima smeta kad Kopernikus dobije manje od pet miliona dinara, a ne bune se kad se nekima na svakom konkursu daje i po 20 miliona, zapitao je Milovanović, vlasnik Kopernikusa.

Televizija Kopernikus, u vlasništvu poverenika Gradskog odbora Srpske napredne stranke(SNS) u Nišu Zvezdana Milovanovića, dobila je u drugom delu ovogodišnjeg niškog konkursa za sufinsiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, svih preostalih pet miliona dinara.

Konkurs za drugi krug raspisan je u julu za podelu preostalih 5.030.000 dinara, a početkom septembra je odlučeno da projekat “ Carski grad-putevima kulturnog blaga” Kopernikus televizije budu sufinansiran sa 4.950.000 dinara. Ostalih osam projekata koji su konkurisali u drugom krugu nisu dobili ništa, uz obrazloženje članova komisije da “ nisu usklađeni sa prioriteima, problemima i potrebama građana”

Milovanovićev Kopernikus, inače, nije dobio ni dinar u prvom delu medijskog konkursa u Nišu, maja ove godine kad je medijima podeljeno 84 miliona dinara. Tada su mediji, odnosno niške  televizije koje su naklonjene vladajućoj SNS ili su njihovi vlasnici članovi porodice izabranog lica, dobili više od dve trećine podeljenog novca. Belami televizija dobila je 18 miliona, Niška televizija 14,8 miliona, a Zona plus 14,4 miliona dinara.

Doderović iz UNS: Nedopustivo bahaćene i bezobrazluk

Milorad Doderović član Upravnog i Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) rekao je da je podela svih preostalih pet miliona dinara samo za TV Kopernikus „nedopustivo bahaćenje i bezobrazluk kojem se konačno mora stati za vrat“.

-Inače, u prvoj podeli pred same izbore najviše podeljenih para građana Niša otišlo je prorežimskim TV kućama. Rekao bih da to nije samo bahaćenje parama građana, već i bezobrazluk koji vređa same građane i njihovo pravo da utiču na koje će i kakve medijske projekte biti trošene budžetske pare i da li će biti zadovoljeni njihovi javni  interesi u ovoj oblasti-ocenio je Doderović, koji je stalni akreditovani dopisnik programa na srpskom jeziku australijskog državnog SBS radija.

On je dodao da je Odbor za ljudska prava dobio je široku podršku svojoj inicijativi da građani u javnim raspravama definišu šta su njihovi interesi u informisanju.

-Kad bi kojim slučajem ili nekakvom „greškom“ tako i bilo, apsolutno ne verujem da bi projekat Kopernikusa –„Carski grad-putevima kulturnog blaga“ dobio pet miliona dinara. Kao što ni projekti prorežimskih medija ne bi dobili više od dve trećine od 84 miliona dinara- rekao je Doderović.

On je podsetio da bi javnost morala da zna ko su članovi Komisije koja u Nišu već godinama deli milione, ko ih je predlagao ili kako su se često sami predlagali potpisujući se mirne duše kao nekakvi „eksperti“.

-Kakve su im profesionalne i moralne biografije? Koji su projekti koji u Nišu poslovično ne dobijaju ni „cvonjka“ na ovim konkursima, kao i kakvi su im bili projekti?…Bezobrazno je i ironično kada u zapisniku sasvojih sednica iz čista mira napišu da su bez para ostali projekti koji, prema Pravilniku /čijem i ko ga je pisao?/ navodno „nisu usklađeni sa prioritetima, problemima i potrebama građana“!? Opet se pitam ko ih je pisao, jer građani nisu svakako. Sve mi ovo liči, kao i na brojnim konkursima širom Srbije na „socijalnu autanaziju onih medija koji pokazuju ozbiljnu manu, sklonost ka istini kao vrhunskom javnom interesu građana…-rekao je on.

I drugi deo medijskog konkursa u senci javnosti, niko nije pitao građane

Dragan Đorđević, Odbor za ljudska prava Niš
Dragan Đorđević, Odbor za ljudska prava Niš

Dragan Đorđević, iz Odbora za ljudska prava Niš,  ocenio je da je i drugi deo ovogodišnjeg konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa prošao  svojevrsnoj u senci javnosti, i još jednom potvrdio da kad je ovaj deo javnog interesa u pitanju, proces donošenja odluka nije ni inkluzivan ni dovoljno  transparentan.

-Nije dovoljno samo staviti tekst konkursa i odluke na gradski sajt, a da to ne prati adekvatno informisanje građana o čemu se tu zapravo radi. A samo povećana transparentnost procesa može da ovaj proces unapredi u proces od javnog interesa i ojača legitimitet samih odluka. Ovo je takođe još jedna potvrda da se  koncept projektnog sufinansiranja ne primenjuje kako treba, jer ni ove godine građani nisu pitani koji su njihovi prioriteti i potrebe kada je javno informisanje u pitanju, i šta žele da gledaju i slušaju od medijskih sadržaja koji se finansira njihovim novcem- rekao je on za Medijsku kutiju.

Đorđević dodaje da ova činjenica baca veliku senku na ceo proces konkursnog sufinansiranja u Nišu i otvara mnoštvo pitanja, posebno kad su komisije koje odlučuju o projektima  i evaluacija na ovaj način sufinansiranih medijskih sadržaja i njihov uticaj na ostvarivanje javnog interesa u javnom informisanju na lokalnom nivou.

Đorđević je precizirao  da istvoremeno, u istom gradu imamo suprotan i pozitivan primer -gradsku opštinu Pantelej, koja raspolaže sa mnogo manje novca za medije, ali pokušava da uključi građane.

-Pantelej to pokušava da uradi na osnovu Mehanizma za definisanje tema od javnog interesa i da ti medijski sadržaji što je više moguće odgovaraju prioritetima koje definišu sami građani, a Grad Niš, koji daje 90 miliona za medije, to ignoriše- kazao je on.

Milovanović: Ne živim od televizije, samo mi pravi minus, dođe mi da je zatvorim

foto: Fejsbuk

Vlasnik televizije Kopernikus Zvezdan Milovanović je rekao za Medijsku kutiju da je u proteklih godinu i po dana ovo prvi projekat njegove televizije koji će Grad Niš sufinansirati.

-Ne razumem zašto svima smeta kad Kopernikus dobije manje od pet miliona dinara, a ne bune se kad se nekima na svakom konkursu daje i po 20 miliona. Na mojoj televiziji ima najviše zaposlenih radnika, kojima se redovno mesečno uplaćuje zarada i svi doprinosi. Ja ne živim od televizije, ona mi samo pravi minus. Dođe mi da je zatvorim- kazao je Milovanović, koji je ispred SNS bio jedan od kandidata za gradonačelnika Niša.

On nije želeo da precizira na koje medije se odnosio njegov komentar da dobijaju po 20 miliona dinara, rekavši da „ svi dobro znaju koje su to televizije“.


Na niškom konkursu 67,5 miliona dinara dobili mediji bliski vlastima

Niški konkurs, na kojem je ove godine podeljeno 90 miliona za medije, jedan je od najvećih lokalnih konkursa te vrste u Srbiji, a maksimalni limit po projektu, u iznosu od čak 15 miliona dinara, veći je od pet do 15 puta od takvog limita na konkursima Ministarstva kulture i informisanja, koji se posebno raspisuju za televizije, radio stanice, internet portale, te štampane medije i novinske agencije.

Projekti medija koji su osnivački, uređivački i finansijski bliski vlastima dobili su ukupno 67.500.000 dinara.

Osim Kopernikusa, mediji čiji su jedini ili većinski vlasnici članovi niške porodice Radomirović – Televizija, njen portal i Radio Belle amie, Narodne novine plus i Niška televizija (NTV), kao i agencija koju je osnovala radnica u tim medijima dobili su 45.300.000 dinara, što je više od polovine ukupnih sredstava.

Televizija Zona plus, čiji je vlasnik sin direktora BIA i bivšeg funkcionera SNS-a Bratislava Gašića dobila je 13.900.000 dinara, a njen portal još 400.000, što je 17 odsto sredstava.

Boom radio 018 i Gradski portal 018, čiji je vlasnik funkcioner SNS-a i radnik Gradske uprave Nikola Panić, dobili su ukupno 1.600.000 dinara.

Radnja Cloudcode, koja ima upravljačka prava na Niškom portalu koji je u vlasništvu Jelene Đorđević, supruge Gorana Đorđevića, direktora JKP Tržnica i člana SNS, dobila je 750.000 dinara.

Author