Oko sokolvo u Nišu

Izmena propisa u Nišu tj Odluke o komunalnom redu grada Niša je uvrštena u dnevni red zasedanja Skupštine grada 15. novembra, a sve zbog lakšeg rada sistema Oko sokolovo kao i efikasnijeg pisanja kazni građanima.

Izmenom propisa u Nišu nadležni pokušavaju da doskoče maskiranju tablica koje građani rade zbog stalnog slikanja i dobijanja kazni od strane ovog sistema. Ovaj sistem skrivanja tablica postao je popularan i u Beogradu, pa su putem društvenih mreža isti sistem opstrukcije snimanja preuzeli i ogorčeni građani.

Izmena propisa u Nišu zbog Oka sokolovog

Iako je ovaj prekršaj jasno obrađen u Zakonu o beznednosti saobraćaja za koji je nadležan organ Saobraćajna policija, ovim propisom se paralelno uređuje ova oblast, davajući Komunalnoj miliciji grada Niša ovlašćenja same Saobraćajne policije. 

O temi Oko sokolovo pisali smo u više navrata, dok je ista po mišljenjima pravnika najblaže rečeno konfuzna, tj ima određenih apekata koji su diskutabilni po pitanju nadležnosti jer smatraju naši sagovornici da Komunalna milicija nikako ne može da zameni na terenu u pravnom smislu rad saobraćajne milicije.

Na društvenim mrežama postoje različiti komentari o radu ovo sistema, ali je primetno da je grad Niš postao mesto straha od snimanja običnih građana od strane ili Oko sokolovo sistema ili kamera na raskrsnicama. Interesantna je činjenica da na mestima na kojima se vozi velikom brzinom nema kamera koje ovo mogu da dokumentuju, ceć su iste postavljene na mestima koja su zgodna za kažnjavanje a ne prevenciju, pišu građani…

Author