Branislav Kačar

Prema odluci o Budžetu za 2020. godinu, grad Niš za finansiranje sportskih klubova i organizacija namenio je 410 miliona dinara, odnosno nekih 3,5 procenta planiranog budžeta koji iznosi više od 11 milijardi dinara.

Od glavne cifre od 410 miliona, odluku o dodeli ukupnih 380 miliona dinara za ostvarivanje javnog interesa u oblasti sporta donosi Komisija za ocenu programa u oblasti sporta, dok preostalih 30 miliona dodeljuje Gradonačelnik na osnovu procene saradnika i sekretarijata za sport.

Niš “bolji” od cele Vojvodine

U poređenju sa Novim Sadom koji finansira sport sa blizu 210 milona i Autonomnom pokrajnom Vojvodine koja izdvaja oko 80 miliona, Niš ubedljivo vodi.

Ovo bi trebalo da znači da imamo sportske klubove, sportske terene i manifestacije koji su bar za celu klasu bolji nego u celoj Vojvodini, koja pritom ima 1,8 miliona stanovnika.

Budžet grada Novog Sada iznosi oko 29 milijardi dinara za ovu godinu, dok je budžet AP Vojvodine blizu 73 milijardi.

Prioriteti pri finansiranju propisani Zakonom; foto: printscreen

Na poslednjem konkursu za finansiranje sporta Novi Sad je u 2019. izdvojio oko 209 miliona dinara, dok je Pokrajina ove godine finansirala ovaj sektor sa 85 miliona dinara.

Omladinska prestonica Evrope izdvojila je 0,70 % celog budžeta na sportske klubove, dok je Pokrajinski sekretarijat za tu namenu dao 0,11 % kompletnog novca koji su prihodovali od poreskih obveznika.

Dolazimo do toga da je Niš prema davanju para legitimna prestonica sporta u Srbiji.

Prioriteti za finansiranje sporta u lokalnim samoupravama sagledani su vrlo precizno u članovima 137 i 138 Zakona o sportu i oni govore suprotno onome kako se ocenjuju programi od strane Komisije u Nišu.

Zakon o sportu, Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut grada jasno definišu nadležnosti lokalne samouprave u oblasti sporta a to je pre svega stvaranje mogućnosti za bavljenje sportom.

Pogrešni prioriteti

Miodrag Radović
Radović: prioriteti pogrešno postavljeni; foto: printscreen

Miodrag Radović, koji je bio između ostalih stvari zadužen i za segment sporta u Nišu od 2001 do 2012. godine, nakon letimičnog pogleda na Zaključak o raspodeli sredstava za 2020. godinu kaže kako je politika u niškom sportu “zahvati široko i po površini da se ne bi obraćala pažnja na pojedine dubine”.

Vrlo pogrešno se briga o sportu prepoznaje kao odvajanje budžetskih para (ustvari para svih građana Niša) za sportske klubove.

To bi trebalo da bude samo jedan manji deo para koji se odvaja za sport.

Radović smatra da bi održavanje objekata Sportskog centra “Čair”, plate zaposlenih u ovoj ustanovi i njihovi tekući troškovi trebali da budu prioritet po pitanju dodele sredstava.

“Otvoreni sportski tereni u školskim dvorištima, između zgrada, školski, rekreativni sport i ono što je potpuno zapostavljeno prethodnih 8 godina – nova sportska infrastruktura trebalo bi da budu prioritet” – naglašava Radović.

Skoro 400 miliona dinara za klubove je vrlo visoka cifra i za bogatije lokalne samouprave od Niša. Uzmimo za primer Novi Sad koji ima skoro tri puta veći budžet od Niša a istovremeno izdvaja upola manje para za sportske klubove.

Lepo je hvaliti se time kako se dosta para odvaja za sport ali se prećutkuje da se 10 puta manje novca iz budžeta grada odvaja za uređivanje osnovnih škola ili da nije urađen ni jedan jedini novi teren ili sportski sadržaj u gradu.

Mada, kada pogledamo da je za zamenu ploča i uređenje centralnog gradskog trga planirano 550 miiona dinara, prethodno navedeni podaci ne bi trebali da nas začude previše ili da nas, ne daj Bože, uvrede.

Ukoliko tu postoji problem (a sve ukazuje da postoji) onda se izvlači zaključak da u ovoj i ovakvoj Srbiji i Nišu – strahovito centralizovanoj, autoritarnoj, duboko politizovanoj, osnovni kriterijumi za sve su politička (ne)podobnost, (ne)profitabilnost, (ne)prijateljstvo…

Stručna javnost ne progovara

Niko od sportskih stručnjaka koji su pozvani da izraze svoje mišljenje po ovom pitaju nije želeo da javno istupi.

Srđan Nonić, trener Oxigen kluba, ocenjuje da se njegove kolege plaše za finansiranje, radno mesto ili da se slučajno ne zamere donosiocima odluka i dodaje kako se može reći da u redovima sportskih stručnjaka “ne nedostaje kukavica”.

“Klub Oxigen, čiji sam osnivač i gde trenutno radim kao volonter, našao se na spisku nepoželjnih nakon 16 godina rada i stvaranja standarda u jednom sportu, odnosno animiranja dece u 4 različita sporta u toku jedne sezone”

Nonić tvrdi kako je ovaj potez zapravo “predizborno vaspitavanje” koje kod njega izaziva kontra efekat kao i to “stručnjaci” i Gradonačelnik pod čijom dirigentskom palicom se ovo radi ne shvataju da ovim kažnjavaju decu a ne njega lično.

Ipak, niški trener zaključuje da ga njihovo neshvatanje ne začuđuje, obzirom da je, kako tvrdi “upoznat sa njihovim kapacitetima i dometima”.

Uskoro opširnije o nepravilnostima u radu i finansiranju sportskih organizacija u Nišu.

Author

Rešenje o finansiranju programa u oblasti sporta za 2020.