protest i sendvič

Ekološki pokret, zajedno sa više od 40 inicijativa, pokreta i aktivista, doneo je odluku na današnjem sastanku da pozove sve građane da izađu na proteste i blokade koji će biti organizovani širom Srbije u subotu, 11. decembra, od 14 časova.

Iz Ekološkog pokreta navode da će sutra u 12h, na Trgu Republike biti održana konferencija za novinare sa detaljnijim planom blokada i protesta.

Za sada će, kako navode, u blokadi učestvovati: Beograd, Niš, Novi Sad, Užice, Požarevac, Topola, Kragujevac, Smederevo, Šabac, Zemun, Pančevo, Lazarevac, Aranđelovac, Čačak, Šid, Prokuplje, Boljevac, Priboj, Nova Varoš, Subotica, Gornji Milanovac, Kladovo, Kragujevac, Bačka Palanka, Valjevo, Sombor, Veliko Gradište, Vlasotince, Vršac, Požarevac, Stara Pazova…

Protest će podržati i dijaspora u Berlinu, Minhenu, Pragu, Njujorku i ispred sedišta Rio Tinta u Londonu.

„Povlačenje predatorskih zakona jeste dobar znak, ali daleko je od pobede. Naš ultimativni zahtev koji smo proklamovali i javno ponovili na septembarskom protestu jeste da – se briše projekat rudnika Rio Tinta u dolini Jadra i drugim delovima Srbije. Svi tajni ugovori i memorandumi sa Rio Tintom koje su potpisale bilo bivša, bilo aktuelna vlast, moraju se dati na uvid građanima i poništiti po hitnom postupku“, navedeo je u saopštenju Ekološkog ustanka.

Dodaju da veliku podršku daju zvaničnoj inicijativi građana Loznice koju je potpisalo više od 5.400 građana tog grada čime se traži brisanje rudnika iz prostornog plana Loznice, tačnije Gornjih Nedeljica.

Podsećaju da je na njihovom protestu ispred RTS-a, takođe, zatraženo da se ukine nezakonita propaganda Rio Tinto kompanije, jer obmanjuje javnost, i da se javni servisi i frekvencije pod hitno otvore za naše stručnjake i naučnike koji bi konačno objasnili svu opasnost koja nam se sprema.

„Ponavaljamo poziv policiji da mirno i zakonito obezbeđuje naše skupove, da ne vrši bilo kakav vid represije i zastrašivanja, ali i da poništi nelegalne prekršajne prijave ka građanima, jer nisu legitimisani. Takođe, očekujemo da sumanuti bagerista i batinaši iz Šapca budu privedeni pravdi. Oni su svi identifikovani i protiv njih je predata krivična prijava pre deset dana, te apelujemo na tužilaštvo da hitno pokrene postupak“, navode u Ekološkom ustanku.

„Zato pozivamo sve da složniji nego ikad izađemo na blokadu i nastavimo zajedničku borbu za našu zemlju, naše vode, naš vazduh i dostojanstvo svih ljudi“, navode u saopštenju i pozivaju građane da prate stranicu Ekološkog ustanka za više informacija i dalju koordinaciju.

Tekst preuzet sa sajta nova.rs

Author