Vučić

Vlada Srbije, od 2013. godine, izdala je desetine rešenja kojima se odobrava firmi “Rio Tinto” da vrši geološka istraživanja na području lozničkog kraja. Iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da su ključni dokumenti potpisani pre njegovog dolaska na čelo države i da je odlukom bivšeg režima ugrožen integritet zemljišta, “jer se bušilo”, dokumenta Vlade, do kojih je došla “Nova”, demantuju šefa države i pokazuju da je njegova vlast i te kako izlazila u susret ovoj mulitnacionalnoj kompaniji.

Predsednik Srbije nedavno je održao vanrednu konferenciju za medije zbog teksta u novinama “Nova”, a u kom je objavljen sadržaj Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije “Rio Tinto”. U pomenutom memorandumu srpska vlast je izrazila spremnost da obezbedi sve neophodne dozvole za rudnike i preradu ruda litijuma.

Tom prilikom šef srpske države pokazao je devet “spornih dokumenata”, koji su, navodno, dokaz kako je bivša vlast jedina odgovorna za probleme na području Jadra.

Međutim, Vučić je izbegao da pokaže i rešenja koja su izdata u vreme njegove vlasti, a kojih je i te kako bilo.

Dokument broj 1 – Bačević dao odobrenje za istraživanje 2013. godine

U periodu kad je Aleksandar Vučić obavljao funkciju prvog potpredsednika, Vlada Srbije odobrila je preduzeću „Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd” odobrenje za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja bora i litujuma na ležištu “Jadar” kod Loznice.

“Obim i vrstu predmetnih istraživanja treba izvesti u svemu prema projektu višegodišnjih primenjenih geoloških istraživanja ležišta bora i litujuma ‘Jadar’ – III faza”, navodi se, između ostalog, u dokumentu, do kog je došao naš dnevni list, uz napomenu da je rok važenja ovog rešenja do 31. 12. 2015.

Dokument broj 2 – Antić doneo novo rešenje o produžetku istraživanja

Početkom 2016. godine, Vlada Srbije usvojila je novo rešenje kojim se kompaniji “Rio Sava Exploration d.o.o.“ odbrava nastavak geoloških istraživanja bora i litijuma u ležištu “Jadar” kod Loznice sa rokom važenja od dve godine.

Nakon stavljanja parafa na ovo rešenje, Antić je 2017. godine potpisao i Memorandum o razumevanju sa „Rio Tintom“ u prisustvu tada novoizabrane premijerke Ane Brnabić i izvršnog direktora kompanije „Rio Tinto Minerals Developement Limited“ Sajmona Trota.

Tom prilikom, premijerka Srbije navela je da očekuje da čitav projekat počne, punim kapacitetom, od 2023. godine.

“Kompanija ’Rio Tinto’ je do sada uložila 90 miliona dolara u projekat ’Jadar’, a pokretanje proizvodnje je planirano za 2023. godinu, što potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta”, navela je ona.

Dokument broj 3 i 4 – Antić odobrava dalje istraživanje „Rio Tinta“

Tadašnji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je 22. januara 2018. godine potpisao novo rešenje o nastavku geoloških istraživanja u trajanju od dve godine. Zatim je 22. januara 2020. godine potpisano još jedno, identično rešenje.

Vlast odobrila „Rio Tintu“ zadržavanje prava na istražnom prostoru – dokument broj 5

Predsednik Srbije nije javnost upoznao ni sa podatkom da je njegova vlast odobrila kompaniji “Rio Tinto” zadržavanje prava na istražni prostor ležišta bora i litujuma “Jadar” i to od 14. 2. 2020. do 1. 9. 2021. godine.

Cilj zadržavanja prostora na istražnom polju, kako se navodi u zvaničnom dokumentu, jeste priprema dokumentacije za eksploataciju litijuma.

Marijana Petković, iz udruženja “Ne damo Jadar”, ističe za “Novu” da su sva odobrenja, data kompaniji “Rio Tinto”, izdavana sa ciljem kako bi ta kompanija do proleća 2022. dobila dozvolu za otvaranje rudnika.

Ona se osvrnula i na izjavu predsednika Srbije, koji je rekao da je jedino 2012. godine zadirano u integritet zemljišta, napominjući da sva geološka istraživanja podrazumevaju i bušenje.

– Oni je trebalo da dođu i da izvuku jezgro, kako bi dobili to patentno postrojenje. Mi smo za to saznali pre četiri meseca i tad smo poručili ljudima iz „Rio Tinta“ da niko ništa ne može da buši u dolini reke Jadra – rekla je Petkovićeva.

Vučićev spin o bušenju zemlje

Na vanrednoj konferenciji za medije, Vučić je rekao da je ključni dokument, kojim se kompaniji “Rio Tinto” odobrava uzimanje uzorka litijuma iz nalazišta kod Loznice potpisan 2012. godine, kad je na vlasti bila koalicija DS-SPS, te da je to jedini put “kad su pravljene bušotine na teritoriji Srbije”.

„Jedina odluka koja je na bilo koji način dirala u integritet zemljišta bila je iz 2012. godine, kada su na vlasti bili predstavnici bivšeg režima“, rekao je on.

Međutim, dokument iz 2013., do kog je došla “Nova”, pokazuje da je vlast odobrila uzimanje uzoraka za laboratorijsko-tehnološko ispitivanje mineralne sirovine u iznosu od pet metara kubnih.

“Nosilac istraživanja dužan je da, u slučaju da je projektom geoloških istraživanja predviđeno izvođenje rudarskih radova ili uzimanje mineralne sirovine za tehnološka ispitivanja, podnese poseban zahtev za izadavanje odobrenja za izvođenje radova na rudarskom projektu”, navodi se u dokumentu.

Telst preuzet sa sajta nova.rs

Author